Cynisk (m)änniskosyn ger sämre integration

Julledigheten är en tid då många passar på att umgås med familjen. Men så ser det inte ut för alla. Många invandrade som kommer ensamma till Sverige får ­inte ta hit sina nära och kära. För tre år sedan införde Moderaterna ett så kallat försörjningskrav. Det innebär att den som har beviljats uppehållstillstånd först måste skaffa jobb och bostad innan hen får ta hit sin familj.

Tanken är att reglerna ska snabba på integrationen i samhället genom en slags piska. Att sakna sin familj ska motivera människor att söka jobb.

Men den strategin har visat sig ha en motsatt effekt. Att återförenas med sin familj är nämligen avgörande för en ­lyckad integration.

Ensamhet bryter ned

En rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR, som kom i höstas, visar att ­invandrade svenskar som saknar trygghet har svårare att lära sig svenska och skaffa jobb. Att sitta ensam i en lägenhet, i ett nytt land, utan att känna någon är för de allra flesta män­niskor bara nedbrytande.

UNHCR menar att det är svårt för många att fokusera på att etablera sig i det nya landet när tankarna hela tiden kretsar kring de saknade familjemedlemmarna.

Vill skärpa reglerna

Samtidigt är Moderaterna inte nöjda med hur reglerna tillämpas i dagsläget och vill därför göra kraven strängare. ­Senast i oktober skrev moderaterna ­Gunnar Axén och Mikael Cederbratt en debattartikel i Svenska Dagbladet där de argumenterade för skärpta regler. På ­partiets hemsida beskrivs dagens system som ”urholkat” eftersom reglerna ­tillåter alltför många undantag.

Moderaterna har alltså inte tagit till sig av rapportens slutsatser. Trots att den ­visar att en cynisk människosyn inte ­leder till ökad integration.

Följ ämnen i artikeln