Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Viskan, Ätran, Nissan, Lagan

När verkligheten och kartan inte stämmer överens, då är det kartan som gäller.

Utbildningsminister Jan Björklund återinför nu den gamla hederliga blindkartan i svensk skolundervisning. I sin iver att få återuppleva 1960-talets skola går Jan Björklund själv in och ändrar i Skolverkets förslag till ny läroplan. Ut med klimatförändringar och hållbar utveckling och in med Hallands åar.

Rena retropedagogiken.

Lågstadiet ska läsa om hembygden, mellanstadiet får lära sig om Norden, medan världen och de globala sammanhangen får vänta till högstadiet.

Självklart ska alla barn lära sig Hallands åar. Min tveksamhet handlar snarare om Jan Björklunds pedantiska ordning och hur han vill stycka upp dagens globala värld i små, små bitar.

Barn funderar ofta över de stora och existentiella frågorna, det är naturligt. I höst har översvämningar ödelagt stora delar av Pakistan. Orkanen Tomas har svept med sig bostadslösa och kolerasjuka på Haiti. Men i Jan Björklunds skola får en tioåring inte svar på sina frågor om världens katastrofer.

Kanske är det symptomatiskt att Jan Björklund prioriterar ner de geografiska sammanhangen. Den globala klimatdebatten havererade med förhandlingarna i Köpenhamn redan för ett år sedan. Folk tröttnade, klimatfrågan kändes omodern, kanske är det tids-perspektivet som är annorlunda. I dag är vi mer intresserade av att komma fram fort än av hur vi färdas.

När perspektivet krymper blir det enklare att prioritera Hallands åar, men det blir väldigt långt till Cancún i Mexiko och nästa klimatmöte. Det börjar redan om ett par veckor, även om ingen förväntar sig att det blir någon överenskommelse där heller.

För ett år sedan stod Fredrik Reinfeldt i fronten för den europeiska kampen för ett bättre klimat. I dag är han lika tyst som alla andra. Sverige vill egentligen inte minska sina utsläpp av koldioxid. Regeringen vill i stället att u-länderna minskar sina utsläpp så att vi kan fortsätta att bygga nya motorvägar.

Sverige missar möjligheten att utvecklas till ett föregångsland för grön tillväxt. Men det hade också förutsatt en generation som kan hålla ordning både på de halländska vattendragen och på de stora globala sammanhangen.

Följ ämnen i artikeln