Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trots klimathotet – därför är inte MP rekordstora

– Det har varit onödigt spännande, säger Isabella Lövin på MP:s valvaka.

Gustav Fridolin och Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet.

I somras var jag i Ludvika för att skriva om nazistgruppen NMR:s terror under valarbetet. På plats träffade jag en pappa, som varje sommar tar med sig lillgrabben för att fiska i Rotälven. Men den här sommaren var annorlunda, berättade han. När far och son kom fram till sin favoritplats låg en tjock massa av silvergrå fiskbukar och guppade på älvens yta. Vattennivåerna var extremt låga av regnbristen, och vattnet var för varmt. Fiskarna dog. Duon reste hem, men känslan av oro och obehag dröjde sig kvar.

När jag skriver det här är det valnatt. Siffrorna tickar in. Miljöpartiet har med nöd och näppe tagit sig över riksdagsspärren.

– Det har varit onödigt spännande, säger Isabella Lövin på MP:s valvaka.

Det sker i ett läge när partiet borde ha perfekta förutsättningar. I valspurten seglade frågan om klimat upp i topp, enligt en Demoskopmätning från Expressen. Klimatintresset från väljare på vänstersidan var anledningen. Så frågan är då: varför är inte Miljöpartiet rekordstora? För i år fick vi en försmak på vad en uppvärmd planet kan innebära – med bara en grads uppvärmning.

Högsta temperaturerna någonsin

Redan i maj började vi prata om värmebölja. Sedan blev det varmare. Svenska bönder tvingades nödslakta. Bränder härjade. Resten av världen plågades också i hettan. I Japan avled 70 personer och mer än 22 000 tvingades uppsöka vård på grund av värmeslag.

Men när minnet av tropiska temperaturer i Sverige snabbt bleknade, borde MP ha varit bättre på att berätta hur en grön omställning måste se ut. Här, så väl som i ett globalt samarbete. Varför har de då inte lyckats? För MP har till viss del varit framgångsrika. 85 procent av de förslag partiet gick till val på 2014 är helt eller delvis genomförda, visade DN:s utvärdering. Men i de frågor som engagerar kärnväljarna har MP misslyckats.

Gustav Fridolin vill nog gärna glömma kolbiten han kånkade runt på i valet 2014. Förlusten i kampen om Vattenfalls försäljning av brunkolsverk i Tyskland sved. Andra troliga skäl till väljarflykten är Sveriges oförminskade vapenexport till diktaturer, att Bromma flygplats fortfarande är i bruk och att Sverige stängt gränserna för människor i nöd.

Återkommande skandaler

När det kommer till att nå nya väljare så har MP förtroende i just gröna frågor, men besvärande lågt i andra, som i skolpolitiken. Partiet har också dragits med återkommande skandaler, nu senast när gruppledaren i Botkyrka krängde röster till M.

Men MP behövs. För det som hände i somras var ett prov, och Sverige föll. Vi var inte redo för torkan, för bränderna. Vi har läst om allvaret, men inte förstått det.

Antalet städer som är utsatta för extrema temperaturer kommer nästan trefaldigas inom det närmaste decenniet, beräknar nätverket C40. I valet borde MP uppvisa rekordsiffror.

Men: de kom in. Regeringsfrågan är öppen. I takt med att klimatet förändras så kommer det politiska klimatet också göra det. Nu är det upp till MP att visa att de är relevanta, och inge hopp för framtiden.