Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vad är det som händer med vädret?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-05-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristi himmelsfärdshelgen blev verkligen kall. Jag och maken åkte till skärgården. Det som skulle bli en skön och varm vårhelg förvandlades till en innesittarhelg med hagelstormar utanför husknuten.

När hagelkornen, stora som flirtkulor, föll ned från himlen tänkte jag på de dramatiska scenerna i den nya omtalade Hollywood-produktionen ”The Day after tomorrow”. Den har Sverigepremiär den här veckan.

Växthuseffekten är i centrum. Filmen börjar i konstaterandet att polarisarna håller på att smälta. Enorma mängder smältvatten strömmar ned över de salta haven. Golfströmmen kyls ned i norra Atlanten vilket leder till en dramatisk väderutveckling runtom i världen.

Hagelstormarna består i filmen av stora isblock som faller ner över människor och hus i Tokyo. Det snöar i New Delhi och tornadovindar sveper med sig så gott som hela Los Angeles. Filmmakarna har inte sparat på effekterna. En ny istid sveper in över Europa och Nordamerika. Scenerna då Manhattan i New York fryser till is är grandiosa.

Allt är oerhört överdrivet. Som filmupplevelse kan jag inte rekommendera ”The day after tomorrow”. Däremot är den klart intressant som ett politiskt inlägg i en tid då världens regeringar diskuterar åtgärder mot klimatförändringar.

Växthuseffekten är kontroversiell. FN:s klimatpanel som består av tusentals högt värderade forskare har under lång tid varnat för konsekvenserna av utsläpp av exempelvis koldioxid. Oljelobbyn har hyrt in sina egna forskare för att bevisa att utsläppen inte påverkar klimatet. Stora pengar står på spel. Inte minst i västvärlden där energipolitiken måste ställas om från fossila bränslen till en långsiktigt hållbar energianvändning.

När George W Bush blev president slog han fast att USA inte skulle skriva under den så kallade Kyoto-överenskommelsen. Presidenten styrdes då som nu av oljemagnaternas intressen.

I Kyoto-protokollet förbinder sig länderna att minska sina utsläpp av växthusgaser. USA hör till de stora utsläppsbovarna.

EU-länderna står bakom överenskommelsen och är ledande i kampen mot växthuseffekten.

I helgen kom positiva signaler från Ryssland. EU stöttar Ryssland i processen mot fullvärdigt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO. Som tack för stödet lovar nu ryssarna att skynda på ratificerandet av Kyoto-protokollet.

”Vi är för Kyoto-processen. Vi stödjer den. Vi har vissa bekymmer i samband med de skyldigheter som vi måste ta på oss”, sa president Putin vid en presskonferens i Kreml i fredags.

Ryssland har tagit på sig att höja energipriserna för industrin vilket ligger i EU:s intresse av både handelspolitiska och miljöpolitiska skäl.

Rysslands vilja att ställa upp på Kyoto-avtalet är helt avgörande för klimatstrategins genomförande. I synnerhet som USA vägrar vara med. Därför är helgens besked hoppfullt.

”Vad händer med vädret”, frågade grannen på landet. Det är en fråga allt fler ställer sig efter de senaste årens dramatiska väderväxlingar. Förra sommarens stora översvämningar i Tyskland och Frankrike är bara ett exempel bland många.

Kanske kan Hollywood bidra till ökat miljöengagemang för en gångs skull?

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln