Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Dags att få slut på otryggheten

Jobbigt för unga Situationen för de unga på arbetsmarknaden har försämrats de senaste 20 åren. Då var drygt en femtedel av alla jobb för 15–24-åringar tillfälliga anställningar, i dag vartannat.

1 MARS 2013. Otrygga jobb

”Det börjar alltid om igen, i en ändlös, tröstlös cirkel av nytt jobb, nya arbetskamrater och arbetslöshet. Jag hör aldrig ­riktigt dit, blir aldrig riktigt en i gänget. Jag är tillfällig, snart borta”.

Så skrev arbetslösa Mia Mårtensson i en uppmärksammad text i Aftonbladet, om tillvaron på en otrygg arbetsmarknad. Hennes berättelse är inte unik.

Vartannat jobb tillfälligt

Arbetsmarknaden har ­genomgått en dramatisk förändring, något som märks ­särskilt tydligt om man studerar situationen för de yngsta. För drygt 20 år sedan var en femtedel av alla jobb för 15–24-åringar en tillfällig anställni­ng. I dag är vartannat jobb tillfälligt.

Bara en tredjedel av de visstidsanställda och färre än var tredje tillsvidareanställd deltidsarbetare anser sig kunna ­leva på sin lön.

Men arbetsgivarorganisationer brukar jublande hävda att tillfälliga jobb ger unga en ­möjlighet att få in en fot på ­arbetsmarknaden och att all k­ritik mot otryggheten, stressen och osäkerheten är formulerad av bortskämda ungar.

Å andra sidan: I minst sex års tid har Sverige brutit mot EU:s lagstiftning kring visstidsanställningar. I Sverige är det nämligen möjligt att stapla visstidsanställningar på varandra i all evighet.

Enligt lagen om anställningsskydd, las, kan man vikariera i högst två år under en femårsperiod hos en arbetsgivare. Därefter har man rätt till en tills­vidareanställning.

Men när tvåårsgränsen ­närmar sig kan arbetsgivaren välja att förlänga vikariatet men ­kalla det allmän visstidsanställning i stället och då kan man ­vara ­anställd i ytterligare två år. Därefter kan man få jobba som ­säsongsanställd ­eller prov­anställd. Sedan kan det börja om från början igen.

I dagarna meddelade EU-kommissionen att man underkänner Sveriges skydd för dem som har olika former av tids­begränsade anställningar och nu kräver man åtgärder inom två månader.

Vill försämra skyddet

Otryggheten påverkar möjligheten till att få lån, bostad och ersättning när man blir sjuk. Det avgör om man kan ­bilda familj, spara undan lite pengar eller köpa nya byxor när de gamla gått sönder.

Regeringen har hittills inte brytt sig om EU-kommission­ens varningar. Fredrik ­Reinfeldt har flaggat för att unga borde tjäna mindre och Annie Lööf vill försämra anställnings­skyddet.

I stället tycks man vara av åsikten att unga är alldeles för trygga på arbetsmarknaden.

Följ ämnen i artikeln