Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Många missnöjda miner i riksdagen

Fem saker du bör hålla koll på i morgon

Redo för duell Socialdemokraten Mikael Damberg möter Moderaten Fredrik Reinfeldt i partiledardebatten.

I morgon hålls årets första partiledardebatt i riksdagen och det är en samling missnöjda eller misslyckade personer som hasar sig upp i rikssalens talarstol.

Inte så konstigt. Vem kan egentligen vara nöjd med läget? Det är, helt enkelt, många som har mycket att bevisa i dag. För sig själv, för sina partier och för sina väljare.

Förhoppningarna på Jonas Sjöstedt och Gustaf Fridolin har smulats sönder, Socialdemokraterna mumlar och backar igen, de borgerliga småpartierna är i ständiga opinionskriser, Fredrik Reinfeldt är sur och har gett upp om jobben.

Den ende som kan vara smånöjd är Jimmie Åkesson – men han har fått sparka ut några av sina närmaste medarbetare och kan inte notera en enda politisk framgång.

Det lär bli en intressant partiledardebatt. Och här är fem saker du bör hålla koll på i morgon.

■ Hur ska Annie Lööf försvara sig?

Under den senaste tiden har det inte varit jätteroligt att heta Annie Lööf och vara partiledare för Centerpartiet.

Inbördeskrig i partiet, förtäckta avgångskrav och en avbruten Thailand-semester.

Vad många tycks glömma - inte minst Lööf själv - är att hon också är näringsminister. Som sådan har hon ansvar för företagsutveckling och sysselsättningsmöjligheter.

Frågan är om hon haft tid att ta det ansvaret när partiet höll på att falla i bitar i Trettonhelgen.

■ Hur mycket kommer Fredrik Reinfeldt att förnedra Jan Björklund?

Det verkar som om alla förstår att Jan Björklund är slut. Till slut verkar insikten även ha nått Fredrik Reinfeldt.

I sitt jultal i fjol ägnade han sig helt åt skolan och budskapet statsministern levererade var delvis i öppen konflikt med Björklunds batongplugg. Reinfeldt flaggade för både lego och dataspel i skolan.

Moderaterna fattar att skolan blir valavgörande 2014 - och man fattar att väljarna inte kommer att köpa att utbildningsministern trots två mandatperioder inte lyckats vända skolraset. Därför håller statsministern som bäst på att avpollettera Jan Björklund från posten.

■ Kommer Damberg våga bråka med Reinfeldt?

Det har pratats en hel del om Socialdemokraternas brist på ideologiska muskler. Var är konflikterna? Varför är inte Löfven argare?

Nu får ju inte Löfven uppträda i partiledardebatten - han har ingen riksdagsplats - men vågar hans vikarie Mikael Damberg bråka med borgarna?

Fas 3:arna blir allt fler, arbetslösheten ökar, varslen är rekordmånga. Här finns det saker att ta tillvara på, om sossarna är sugna på konflikt.

Pär Nuder - en gång Socialdemokratisk finansminister - har fångat det egna partiets problem i en krönika i Dagens Industri: "Rädslan att stöta bort marginalväljare - vilka de nu är - verkar större än aptiten att vinna nya anhängare".

■ Hur många människor har Gustaf Fridolin mött egentligen?

Gustav Fridolin är tillbaka i riksdagen efter föräldraledigheten och är det något man så är det att ordet "Vittsjö" kommer att skrivas i protokollen igen.

Han kommer ju därifrån, det gröna språkröret. Och det är oftast här han hittar de människor som får agera språkrör för de fridolinska åsikterna.

Det är springvikarier i äldreomsorgen, arbetslösa industriarbetare och besvikna arbetslösa som alla har en sak gemensamt: de tycker att Gustav Fridolin är en inkarnation av sunt förnuft - tillskillnad från alla andra proffspolitiker.

Inför partiledardebatten - hans första på ett halvår - har Fridolin lovat att han ska prata om jobb, skola och klimat.

Tänk vad många nya människor som kommer att passera revy i Fridolins anförande.

■ Vem är Göran Hägglund?

Ja, exakt.

Följ ämnen i artikeln