Hög tid för Östros att välja sida i EU

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vem sa att EU-parlamentet saknar makt?

De 30 000 som demonstrerade i går valde sin plats med omsorg. Under tiden som de fackligt aktiva tågade fram genom franska Strasbourg förhandlade EU-politikerna i korridorerna. Fanorna i rött, vitt, orange och grönt nådde fram till parlamentet samtidigt som debatten började.

– Bolkestein finns inte mer, utropade socialisternas Martin Schulz. Försöken att spela ut gamla och nya medlemsländer mot varandra har misslyckats.

– Bolkestein lever och är vid god hälsa, svarade liberalernas Graham Watson.

Jag undrar hur det känns att heta Fritz Bolkestein och höra sitt namn dominera debatten i parlamentets Star Wars-plenisal. Även om det inte var den forne kommissionärens personliga hälsa det gällde, utan förslaget till tjänstedirektiv som många döpt efter upphovsmannen.

Ledningarna för två största partigrupperna har sytt ihop en kompromiss som ska öppna tjänstemarknaden utan att försämra nationella lagar.

Det är inte lätt att få med alla. De franska socialisterna vägrar skriva under. Ännu svårare är det inom EPP-gruppen, som samlar både marknadsliberaler och socialt orienterade kristdemokrater. Sent i går kväll pågick fortfarande gruppmötena.

Den liberala gruppen ALDE går emot uppgörelsen. Folkpartiets Cecilia Malmström applåderade livligt när hennes gruppledare agiterade:

– Tjänsteföretagen stryps av alla regler, sa Graham Watson. Vi måste ha ursprungslandsprincipen kvar.

Liberalerna röstar säkert nej till kompromissen på torsdag. Den innebär nämligen att den omstridda ursprungslandsprincipen skrivs om. Företagen ska få rätt att sälja tjänster inom hela EU, men måste respektera reglerna i det land där de är verksamma. Å andra sidan får inte länderna ställa vilka krav som helst. Syftet måste vara att skydda hälsan, miljön, konsumenterna eller den allmänna ordningen. Dessutom finns svårtolkade ord om ”sociala hänsyn”.

- Vi har fått igenom 90 procent av våra krav, säger den svenske socialdemokraten Jan Andersson.

Han har skäl att jubla. Visserligen är det oklart vad som händer med bostadspolitiken. Fortfarande kan det bli tvister om krav på företagen att ha en representant i det land där de verkar. Men kompromissen är mycket bättre än kommissionens förslag.

Ännu återstår mycket innan tjänstedirektivet är klart. Kräver EPP-gruppen att sociala hänsyn och konsumentskydd stryks som grund för nationella krav?

Vad händer med vård och omsorg?

Och vad säger kommissionen?

Charlie McCreevy utmanade parlamentet:

– Om ni stryker avsnittet om utstationeringsdirektivet kommer kommissionen att lägga fram riktlinjer för hur medlemsländerna ska agera.

Sådana riktlinjer för utländsk arbetskraft kan bli nästa stora strid.

Först ska medlemsländerna ta ställning. Huvudfrågorna ska upp på toppmötet i mars.

Senast då måste regeringen välja sida. Thomas Östros har slagits för den svenska arbetsrätten men inte varit lika tydlig om andra Europafackliga krav.

Sex länder vill att ursprungslandsprincipen blir kvar. Nog måste den svenska regeringen ta strid med dem och stödja EU-parlamentets kompromiss?

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln