För Östros är euron ett vänster- projekt

I solgasset på Stora torget försöker tre socialdemokratiska politiker locka svettiga flanörer att rösta ja till euron.

Taktiken verkar vara att betona politiskt inflytande mer än ekonomiska räkneexempel. Partisekreterare Lars Stjernkvist och bostadsminister Lars-Erik Lövdén varnar för utanförskapets risker.

– Kapitalet har blivit internationellt, företagen också, säger utbildningsminister Thomas Östros. Det är dags att ta tillbaka demokratins kraft, att vara med och påverka.

Om vi går över till euron minskar risken för spekulationer mot Sverige i tider av ekonomisk oro, säger Östros när vi tar en kopp kaffe bredvid torget. Det är särskilt viktigt för ett land med höga sociala ambitioner, anser han och påminner om krisen på 1990-talet. Dessutom blir det lättare att verka för en socialdemokratisk tillväxtstrategi inom EU.

– Då kan vi bättre driva frågorna om kunskapssamhället, om integration och chansen för alla att arbeta. Entreprenörskapet, inte minst kopplat till högskolor och universitet.

Förutsättningarna för välfärden har ändrats radikalt, menar Östros.

– Mest konkret är det när man ser på kapitalmarknaderna. Hur ser vi till att inte sparandet söker sig till de länder där skatten är lägst och därmed drar undan grunden för välfärden?

EU har efter stor möda enats om miniminivåer för kapitalskatter, men effektiviteten beror på om det går att få med andra länder. Thomas Östros förstår inte hur kritikerna av dagens spekulationsekonomi kan säga nej till EMU.

– Många av de grupper som är engagerade mot euron har samtidigt en väldig tilltro till en global gemensam politik, den här diskussionen kring en Tobinskatt till exempel. För mig är det hisnande att man då skulle avstå från att förverkliga en del av det internationella samarbetet.

– Hela frågan om minimibeskattning på kapital är ju en väldigt viktig vänsterstrategisk ståndpunkt. Det är ett mysterium att man inte i stället engagerar sig för att via Europa befästa sådana regler och sedan driva det vidare.

Han är mer försiktig inför att använda inflytandet för att ändra EU:s kritiserade stabilitetspakt.

– Länder som har betalat av sin statsskuld har naturligtvis en annan stabilitet än länder som inte lyckats med det. Det är klart att man kan resonera om det. Men inte rubba grundidén, att ha ordning och reda i statsfinanserna.

På andra sidan Stora torget, bredvid Rådhussalongens två kronor, står Uppsalabor mot EMU.

De låter sig inte imponeras av Östros argument om inflytandet.

– Det går utmärkt för Danmark att delta aktivt i EU utan att vara med i EMU, säger Maria Hellström.

Lennart Söderberg anser att hela konstruktionen bygger på att experterna i Frankfurt bestämmer.

På Knivsta station mellan Uppsala och Stockholm har någon målat ”Nej till EMU” i stora svarta bokstäver. En daglig påminnelse till pendlaren Thomas Östros att han har många kvar att övertyga.

Följ ämnen i artikeln