Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Storbolagens patent har blivit en dödsfälla

Var är Sveriges kamp mot ”vaccinapartheid”?

Publicerad 2021-11-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pandemin kanske inte var huvudfokus, men den färgade tydligt regeringsförklaringen i dag. Magdalena Andersson (S) nämnde ordet pandemi över tio gånger. Men något som inte berördes var Sveriges roll i världen när vaccinen ska delas ut.

Att människor får vaccin är en helt avgörande del i att bekämpa pandemin. Med ett ständigt muterande virus så gäller det att alla får ta del av vaccinet. Men så är det inte i dag.

Nu börjar nationer stänga gränserna och återinföra restriktioner. Anledningen är ännu en mutation. Kanske hade det kunnat förhindras om vaccinen nått alla i tid. I dag lider många av världens länder av både vaccinbrist och exportförbud.

EU har motsatt sig förslaget om införa ett tillfälligt undantag när det gäller covid-19 patenten. Att släppa på patenten skulle underlätta tillverkningen av vaccin i hela världen. Tyvärr har även Sverige gått på EU:s linje.
Det vi däremot har varit bra på är att donera vaccindoser som blir över. Men enligt Läkare utan gränser kan vi göra mer. I en debattartikel i SvD skriver de att en miljon dödsfall skulle kunna förhindras till mitten av 2022 – om vi har en effektiv omfördelning av överskottsdoserna.

Hård kritik

Då skulle höginkomstländer behöva omfördela doserna till låg- och medelinkomstländer. Detta i istället för att slänga överblivna doser som inte kan användas till något annat ändå. Det gäller framförallt mRNA-vaccin som är dyrare att tillverka.

Det räcker inte med att donera vaccin eller göra undantag för patenten. Läkare utan gränser menar att Sverige skulle kunna göra mycket när det gäller att bidra till tekniköverföring för att utjämna vaccinationsojämlikheten.
Globalt sett har kritiken varit hård mot hur ojämlik både vaccination och behandling varit under pandemin. Det har kallats ”vaccinapartheid” att rika länder kunnat vaccinera medan fattiga inte klarat av det. Men här har vi alla något att vinna på att alla får möjligheten att vaccinera sig.

Ingen är säker

Så länge viruset sprids, så kommer risken finnas att det muterar. Det värsta vore om det muterade till en variant som våra vaccin eller vår immunitet inte rår på. ”Ingen av oss är säkra förrän vi alla är säkra”, säger FN:s generalsekreterare António Gutteres.

Det är något som även Magdalena Andersson borde ha i åtanke när regeringen fattar beslut som rör Sverige såväl som EU och världen.