Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Större ansvar för EU när Trump hoppar av

Klimatet är vår tids ödesfråga. Det är inte ett påstående, det är ett faktum. Fråga människorna i det översvämningsdrabbade Bangladesh, eller i det svältdrabbade Östafrika. Eller fråga jordbrukare på Öland som inte vet hur de ska kunna ge sina djur vatten i sommar.

Klimatet handlar om överlevnad, för oss och för våra barn.

Därför är klimatavtalet från Paris 2015 ett av vår tids viktigaste dokument. Världens ledare kunde till sist enas om att ta det halmstrå som finns.
Vi måste helt enkelt ställa om transportsystem, energisystem och livsmedelsproduktion.

Tåget har gått

Hållbarhetståget har gått, som FN-chefen Guterres häromdagen uttryckte saken.

Enligt flera källor bestämde sig Donald Trump i går för att hoppa av det tåget. USA kommer att lämna Parisavtalet. Exakt hur återstår, som så ofta när det gäller Trump, att reda ut.

Om uppgifterna stämmer finns det egentligen ingen anledning att bli förvånad. Trump blev president på löften om kolbrytning och oljeexploatering. Han har dragit ner resurserna för klimatarbete och överlämnat ansvaret till klimatförnekaren Scott Pruitt.

Det hade varit en större överraskning om Donald Trump plötsligt meddelat att hans land, som har bland världens högsta CO2 utsläpp per invånare, tänkte leva upp till avtalet.

Förra helgens G7-möte ägnades till stor del åt att försöka övertala den nye amerikanske ledaren att lägga om kursen. Det misslyckades tydligen, och vi vet att det redan påverkat förhållandet mellan till exempel Washington och Berlin.

Ett bakslag

Självklart är det ett bakslag. Men det betyder faktiskt inte slutet. Sent förra året hade avtalet ratificerats av tillräckligt många länder för att träda i kraft.
Den tekniska omställningen har redan börjat. Det investeras i miljösmart teknik i Europa, i Kina och i Indien. Och det investeras faktiskt också i nya transport- och energilösningar i USA.

Tesla är än mer spännande framtidsvision än den senaste modellen av Fords F-150 pickup, också för många amerikaner.

Att förlita sig på kol och oljeskiffer är inte bara att göra sig beroende av fossila resurser. Det är en fossil politik.

Tåget har gått, och världen kontrolleras inte av Trump. Omställningen kommer att fortsätta utanför USA, och den kommer att fortsätta i USA. Sannolikt hade det gått fortare med en annan politisk ledning i Vita Huset, men riktningen kan inte ändras.

Att USA nu lämnar Parisavtalet innebär på kort sikt att ett ännu större ansvar faller på till exempel EU och på Kina. Klimatomställningen måste fortsätta och så småningom kommer det att också sitta en ledare i Vita Huset som inser de.

Läs också:

Trump skapar mörka moln över
klimatmöte

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln