I riksdagen fick vi en glimt av mörkt valår
I går rapporterade Brottsförebyggande rådet att svenskarnas oro för brottslighet och våld fortsätter att öka. I dag drabbade riksdagspartiernas ledare samman i valårets första stora debatt.
Att frågan om trygghet och brottsbekämpning skulle få stort utrymme kan knappast beskrivas som en högoddsare. Statsminister Löfven kom också till riksdagens med ett alldeles färskt utspel, en ny myndighet som ska hantera statens alla utbetalningar till medborgarna.
Bättre kontroll
På det sättet hoppas statsminister riva gränser och få bättre kontroll över hur välfärdssystemen faktiskt används. Målet är att minska fusket, men också att krympa utrymmet för ekonomisk och organiserad brottslighet.
I synnerhet det senare ligger onekligen i tiden.
Fler poliser, hårdare kontroller och skärpta straff har varit ett återkommande tema i det politiska samtalet de senaste åren. Dagens riksdagsdebatt utgör inget undantag.
Tre utmaningar
När Stefan Löfven fick inleda debatten stod Sverige inför tre stora utmaningar. Han pekade på våldsbrottsligheten, den bristande integrationen och på välfärdssystemen som inte lyckas leverera tillräckligt bra resultat.
– De resurser som skapas ska inte gå till skattesänkningar för de som tjänar mest, sa statsministern.
Redan när Ulf Kristersson äntrade talarstolen hade politikens utmaningar begränsats till två, kriminalitet och integration.
– Vi delar människors oro, sa Kristersson och lät verkligen bekymrad.
När sedan Jimmie Åkesson fick ordet för sitt inledningsanförande fanns bara en punkt kvar, oron för brottsligheten.
– Jag känner inte igen Sverige, sa Åkesson innan han förklarade ett Sverigedemokratiskt krig mot den organiserade brottsligheten.
En glimt av valåret
På ett lite obehagligt sätt illustrerar kanske dagens riksdagsdebatt hur perspektiven och utrymmet i vårt politiska samtal bit för bit krymper. Det är som en tratt där alla visioner om välfärd, rättvisa och frihet sorteras bort och till sist bara oron och kraven på hårdare straff får plats.
På något vis känns det som dagens riksdagsdebatt gav oss en glimt av hur valrörelsens 2018 i värsta fall kommer att se ut.