Vårdkrisen botas av mer personal

Många regioner och landsting menar att man inte kommer kunna öppna vårdplatser i höst. Det saknas personal.

Vi har fått vänja vid oss att sommaren innebär larm om personalbrist och stängda vårdplatser. Nu rapporterar Dagens Nyheter att vi kommer tvingas genomlida en vårdkris som inte är över i höjd med kräftpremiären.

Enligt en enkät som tidningen skickat ut till samtliga regioner och landsting i landet så kommer mängder av vårdplatser inte kunna öppnas i höst.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med personal.

Usla löner

Den första veckan i augusti var cirka 5 000 svenska vårdplatser stängda och i Stockholm, Östergötland, Västernorrland och Jönköping är bemanningsproblemen som mest akuta.

Och värre lär det bli. En prognos från Statistiska Centralbyrån visar att det om 15 år kommer att saknas 30 000 sjuksköterskor. Orsakerna är stora pensionsavgångar och bristande intresse för utbildningen. De usla lönerna i yrket gör också sitt till.

Varje år legitimeras det ändå 4 000 sjuksköterskor i Sverige. Men nästan hälften börjar arbeta i Norge. Norrmännen erbjuder helt enkelt bättre löner och bättre arbetsmiljö.

Då blir det lite parodiskt att se hur landstingen med extrapengar försöker locka sjuksköterskor att flytta semesterdagarna eller ställa in sina ledigheter. Andra försöker lösa det genom att dyrt hyra in sköterskor från bemanningsföretag.

Går inte blunda

På lång sikt kommer det inte lösa någonting och vilka effekter den ökade arbetsbördan får på patientsäkerhet och arbetsmiljö vågar man knappt tänka på.

Det är dags för samhället att på allvar ta konsekvenserna av den pågående krisen i vården.

Sjukvården behöver mer pengar. Pengar för att kunna anställa, pengar för att kunna förbättra arbetsmiljön, pengar för att kunna höja löner, pengar för att skapa nya vårdplatser.

När regeringen nu i helgen samlas för budgetöverläggningar så kan de inte längre blunda för det.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln