Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nu handlar allt om att besegra Trump

Ska högerpopulismen mötas med en rak vänster

I dag avgörs sannolikt vem som får utmana Donald Trump, 73, i höstens presidentval. Blir det Bernie Sanders, 78, Joe Biden, 77, eller Michael Bloomberg, 78?

Åtminstone en sak verkar klar. Demokraterna kommer att satsa på en kandidat som kan fira sin 80-årsdag i Vita Huset. Om han lyckas besegra Trump i november.

Jag inte låta bli att tänka på den 14 november 2018. Den svenska riksdagen hade just röstat ner Ulf Kristersson, 56, som statsminister. Det var så nyheten kablades ut. Själv kunde jag inte sluta stirra på rösträkningstavlan i plenisalen.

Marginalen var skrämmande liten

En konservativ statsministerkandidat i spetsen för ett till stora delar reaktionärt politiskt block hade samlat 154 röster. Visst, 195 av ledamöterna hade röstat nej men marginalen var skrämmande liten. Och fortsätter väljarna att marschera åt höger räcker den kanske inte efter nästa val.


Vi skulle kunna få en rent konservativ regering. Det är nästan 90 år sedan senast och det skulle ställa den svenska vänstern inför precis samma dilemma som de amerikanska demokraterna brottas med i dag.

Var börjar man bygga ett motstånd mot inskränktheten och självbelåtenheten? I stenhård konfrontation från vänster? Eller med kompromisser i mitten?

Januariavtalet kan ses som ett försök att besvara den frågan. Den hyggligt anständiga borgerligheten kunde till sist inte acceptera en ren högerregering. Det stoppade Sverigedemokratern, i alla fall tillfälligt.

Samtidigt pekar avtalet ut kompromisstrategins största problem. Den gör inte någon entusiastisk. Med något undantag är det svårt att hitta någon som utstrålar äkta stolthet över Januariavtalet.

Svårt att hitta någon som utstrålar äkta stolthet över Januariavtalet

Den dag Kristersson samlar en majoritet för att få flytta in i Sagerska blir frågan om kompromiss eller konfrontation ändå mer akut.

Trump har åtalats och skandaliserats. Han har polariserat landet och byggt murar. Och just nu ser han ut att kunna vinna mot varenda motståndare Demokraterna kan ställa upp. Det är dystert.

Ska högerpopulismen mötas med en rak vänster? Fenomenet Trump skapades av det samhälle som fanns innan honom.

Det har varit Bernie Sanders bästa argument.

Dessutom vet ju i alla fall vi som lever på den här sidan av Atlanten att välfärdsstaten är fullt genomförbar.

Å andra sidan, normal politisk kunskap säger att vägen till makt går över mitten. Den som vill utmana en högerregering måste vinna de som tvekar inför det extrema. Och i USA är den som kallar sig demokratisk socialist extrem.

I så fall är kanske svaret den ärrade veteranen Joe Biden eller på miljardären Michael Bloomberg. Även om det sannolikt skulle bli mer av det som skapat dagen kris.

Det känns som ett val mellan två dåliga alternativ. Både här och i USA.