Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

På Johannesbergs slott gällde det faktiskt livet

Konflikten i Jemen har skapat världens värsta katastrof

Den som följer svensk inrikespolitik alltför nära dessa dagar skulle lätt kunna få intrycket att världen cirkulerar kring Annie Lööfs sinnestämning, Stefan Löfvens besvikelse eller Ulf Kristerssons upprördhet.

Det är – lyckligtvis – fel. Världen fortsätter att snurra, trots krisen i svensk politik.

På Johannesbergs slott knappt sex mil norr om riksdagshuset har det möjligen skapats historia den senaste veckan. Under åtta dagar har parterna i det oförsonliga inbördeskriget i Jemen för första gången suttit vid samma bord och pratat om möjligheten till fred.

Alla på plats

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har funnits på plats. FN:s särskilde medlare britten Martin Griffiths likaså. Till sist anslöt också FN:s generalsekreterare António Guterres till samtalen i Roslagen.

Förväntningarna var ärligt talat inte särskilt höga när förhandlingarna startade men behoven av framsteg desto större. Rädda Barnen rapporterar att 85 000 barn har svultit ihjäl under de snart fyra år som striderna pågått. Otaliga civila, främst kvinnor och barn, har dödats av bomber och kulor och konflikten hotar nu att skapa svält hos halva den jemenitiska befolkningen.

Det som händer längst ner på den arabiska halvön är en av de värsta humanitära katastroferna i världen just nu.

Fredssamtalen ger hopp

Just därför betyder gårdagens nyheter från Johansenbergs slott så mycket. Fångutväxling, återupptagen export av olja och gas och ett eldupphör kring hamnstaden al-Hudaydah innebär inte att kriget i Jemen är över. Men det betyder förhoppningsvis att den humanitära situationen kan bli något mindre akut. Och det ger hopp om att fredssamtalen kan fortsätta.

Att barbariet har fått gå så här långt beror på de regionala stormakternas - Irans och framför allt Saudiarabiens – cyniska agerande. Nu måste regeringarna i Riyadh och Teheran visa att de kan ta ansvar och att den fredsprocess som startats i Roslagen kan fortsätta på marken i Jemen.

Följ ämnen i artikeln