Vem ska sköta om Reinfeldt?

Publicerad 2012-03-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Glad i dag – ledsen i morgon? Även Fredrik Reinfeldt kommer behöva sjukvård i framtiden. Men år 2030 kommer det saknas 30 000 sjuksköterskor i Sverige.

”Det är viktigare för mig att må bra” ­säger sjuksköterskan Ida Kiellander till ­Svenska Dagbladet och bakom detta enkla konstaterande döljer sig den ­konflikt som avgör framtiden för hela den svenska välfärdsmodellen.

Allt fler unga sjuksköterskor går ner i tid för att orka, larmar Vårdförbundet. Statsminister Fredrik Reinfeldt håller samtidigt fast vid sina tankar om att vi nog bör jobba till 75.

Hur det ska gå om man inte ens orkar på heltid till 30 verkar han inte fundera så mycket på.

Saknas 30 000 år 2030

Reinfeldt skulle förstås kunna strunta i det helt. Om det nu inte vore så att han, efter han har jobbat till 75, så småningom kommer behöva att någon tar hand om honom.

Och det kan bli knivigt.

Redan 2030 kommer det att saknas 30 000 sjuksköterskor i Sverige. I USA beräknas om tio år råda brist på svindlande 400 000.

Sjuksköterskebristen är ett globalt problem som får globala konsekvenser.

Tusentals filippinska läkare har redan omskolat sig till sjuksköterskor. De flesta av dem migrerar till USA. Sjuksköterskor flyttar från länder i Afrika vidare till Sydafrika. Därifrån till Kanada och från Kanada vidare till USA. Det är en marknad där man går dit pengarna finns.

EU-kommissionen räknar med en brist på en miljon hälso- och sjukvårdsarbetare i Europa 2020. Problemen gäller vård och omsorgspersonal i de flesta kate­gorier.

Så ställd inför denna globala kris, vad gör svenska politiker? Många av de unga sjuksköterskor vi har orkar inte ens ­jobba heltid. 54 av 60 svenska akutsjukhus har stora arbetsmiljöbrister, visade arbetsmiljöverket. Patienter ligger i korridorer, förråd, toaletter, sköljrum och i personalens arbetsrum.

Den amerikanska omvårdnadsprofessorn Linda Aiken har visat att sjuksköterskors arbetsförhållanden i hög grad ­påverkar kvaliteten på vården. Konstigt vore väl annat. Och med tanke på att 100 000 personer skadas i den svenska vården varje år och 3000 dör i vård­skador, borde arbetsmiljön vara en fråga för hela samhället.

Krävs löneutveckling

Precis som möjligheten att rekrytera personal.

Men när en ung sjuksköterska med ­buller och bång säger upp sig från akuten på Karolinska i Solna, säger chefen mellan raderna, att vad hade hon förväntat sig?

Vill man ha en löneutveckling ska man inte bli sjuksköterska.

Ja, i sådant fall kommer vi knappt ha några sjuksköterskor. Dagens sjuksköterskestudenter nöjer sig inte med ingångslöner runt 21 000 kronor och löneutveckling på några tusenlappar under ett helt yrkesliv.

Det är dags för samhället att ta konsekvenserna. Annars står vi inför en massiv global kris.