Påvens makt växer - orkar EU stå emot?

Alicja Tysiac vägrades abort när hon blev gravid för tredje gången. Hade det varit ett fall som tiotusentals andra i Polen skulle det knappast fått uppmärksamhet. Varje dag tvingas kvinnor göra illegala aborter till följd av den stenhårda lagstiftningen. Alicja Tysiacs fall hamnade hos Europadomstolen för att läkarna sa nej trots att hon hade medicinska skäl.

Nu är hon på väg att bli blind.

–Abortlagstiftningen är ett stort problem, säger Wanda Nowicka som länge kämpat mot de restriktiva reglerna.

Hon berättar om vardagen i ett Polen där ingen framträdande politiker vågar utmana den katolska kyrkan:

–Preventivmedel är dyra, sexualupplysningen dålig.

Det är inte lätt att hitta den grönmålade metalldörren med skylten ”Polska federationen för kvinnor och familjeplanering”. Kontoret längst ned i ett slitet loftgångshus retar ändå Polens konservativa politiker mer än de skrikande neonskyltarna på porrbutikerna ett stenkast bort.

Wanda Nowickas rum är fullt av affischer från kampanjer för kvinnors rättigheter. Organisationen hoppas på EU:s lagar om rätt till vård utomlands och om fri rörlighet för personer. De kan ge polska kvinnor möjlighet till abort i andra länder, kanske till och med tvinga den polska staten att betala.

EU måste göra mer, menar kvinnorörelsen. Tidigare har EU-ministrarna sagt att kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter är en omistlig del av jämställdheten. Den synen finns i biståndspolitiken, men inom EU tassar politikerna försiktigt.

Wanda Nowicka är en av initiativtagarna till Astra, ett nätverk för kvinnoorganisationer i östra Europa. När EU-kommissionen nyligen kom på besök till Warszawa försökte Astra få in sina frågor i den kommande jämställdhetsplanen. Men när kommissionen lade fram planen förra veckan fanns ingenting med om subventionerade preventivmedel, sexualupplysning eller rätten till abort.

Astra har på egen hand kartlagt läget i tolv länder. Att gå vidare med sådana översikter för hela Europa borde inte vara så svårt, men inte ens det vågar kommissionen föreslå.

EU-parlamentet är modigare. Arton ledamöter, däribland flera svenskor, har tagit initiativ för rätten till abort.

Polens nye president Lech Kaczynski gjorde sin första utlandsresa till Rom. Påven hoppades att Polen skulle gå i första ledet för den kristna tron i Europa.

Än så länge är landet i minoritet, men på sikt kan även dagens EU-politik pressas tillbaka. Kommissionens jämställdhetsplan välkomnas av den europeiska kvinnorörelsen, men där finns också oroande signaler om att se över dagens regelverk. Då kan alliansen mellan Vatikanen, Polen, Malta, Irland och Italien bli ännu farligare.

Ett hoppfullt motexempel är katolska Spanien, med en av de mest radikala regeringarna. Förra veckan kunde vice premiärminister Maria Teresa de la Vega presentera en ny lag mot könsdiskriminering.

Göran Persson och hans spanske kollega José Zapatero har lagt fram förslag om en jämställdhetspakt tillsammans med fyra andra länder. Då får de inte dra sig för att ta konflikterna med påven och hans vänner.

Följ ämnen i artikeln