Svaret på vem som vinner valet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu går vi in i andra halvlek i matchen om regeringsmakten. Veckan har präglats av analyser av Göran Perssons ledarskap och socialdemokraternas tio år vid regeringsrodret. Mycket har hämtats från antologin "Makten framför allt" som mest handlar om personen Persson.

Själv har jag valt att läsa en bok om hans politik, om hur det gick till att ta landet ur den ekonomiska krisen. "Över blockgränsen" (Gidlunds) är skriven av journalisten Arvid Lagercrantz, känd inrikesreporter på radio- och tv. Han beskriver samarbetet mellan socialdemokraterna och centern 1995-98.

Där finns inte så mycket yta, mer av lågmält resonemang och analys. Ett samtal från augusti 2004 säger mycket om hur statsministern tänker om framtiden, om tänkbara regeringsalternativ och hans politiska strategi. Så här formulerar han det:

"Jag brukar säga att en regering vilar på två fundament. Dels den inre tryggheten, människors arbete och välfärd och dels den yttre tryggheten. Det gäller utrikesrelationerna, försvars- och säkerhetspolitiken. De två sakerna måste en regering alltid vila på. Behärskar du bara en av dom, räcker det inte och då får du inte regera. Tappar du tolkningsföreträdet på någon av dessa arenor, förlorar du regeringsmakten."

Göran Persson beskriver hur den djupa nittiotalskrisen och nödvändigheten av en tuff saneringspolitik gjorde att centern och socialdemokraterna för första gången kunde enas om kärnan i inrikespolitiken. Om försvars- och utrikespolitiken hade det aldrig stått strid mellan s och c.

Mitt i valrörelsen 1994 på en presskonferens i Almedalen föreslog centerledaren Olof Johansson ett rundabordssamtal, över blockgränsen mellan partierna för att utforma saneringsarbetet.

Vi journalister hajade till. Det var ett vågat och modigt utspel från centerledaren som öppnade för det senare framgångsrika regeringssamarbetet.

Göran Persson filosoferade också en gång på Harpsund om de två uppdrag som regeringen måste lyckas med. Välfärden - den självklara att klara. Och försvars- och säkerhetspolitiken - att hålla Sverige utanför krig och konflikter.

"Det gör regeringsmedverkan av väns-terpartiet utesluten och ger frågan om EU-medlemskapet en nyckelroll." Ungefär så minns jag att orden föll.

Göran Persson ger oss kanske något av svaret på hur det går i valet 2006. Det ligger i nyckelmeningen: "Tappar du tolkningsföreträdet på någon av dessa arenor förlorar du regeringsmakten."

Regeringen håller på att tappa tolkningsföreträdet om den "inre tryggheten": jobben och arbetslösheten. Det har blivit alltmer uppenbart att regeringen inte har någon strategi för den nya situationen med strålande tillväxt och stigande arbetslöshet. Socialdemokratin håller på att förlora greppet och sin själ.

Medan arbetslösheten växer och "den inre tryggheten" eroderar, har moderaterna och Fredrik Reinfeldt omprövat sin syn på sysselsättningen och arbetsmarknadspolitiken. På moderatkansliet vid Mynttorget i Stockholm tänks det nytt. Partiet försöker finna instrument för fler jobb och sänka trösklarna för långtidsarbetslösa och andra att komma in på arbetsmarknaden. Där pågår något av den sociala ingenjörskonst som förr var socialdemokratins adelsmärke.

Högern ställer inte längre frågorna. Nu börjar den ge svar. Socialdemokratin får se upp. Tolkningsföreträdet och regeringsmakten är i fara.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln