Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Nu är det högsäsong för barnäktenskap

Lagar finns men kunskap saknas

Ett brudpar går hand i hand.

"Lägg en sked i underbyxorna inför flygresan." Det rådet ger en brittisk aktivistgrupp till flickor som befarar att deras utlandsresa är till för att giftas bort. Eftersom metallföremålet är nära underlivet kommer flickan vid säkerhetskontrollen att tas till ett avskilt rum och där finns chans att slå larm.

En av fem flickor i världen är gifta och fler än 30 000 flickor tvingas gifta sig varje dag enligt barnrättsorganisationen Plan. Problemet finns även i Sverige och sommaren är högsäsong för att tvinga barn till äktenskap utomlands.

Fler förs utomlands

SVT rapporterade nyligen att antalet flickor och unga kvinnor som slår larm och ber om hjälp efter att ha förts ut ur Sverige ökade under 2021. Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) konstaterar att nu när gränserna öppnas igen efter pandemin, har fallen som hör av sig till dem blivit fler. "Flickorna som kontaktar oss är mellan 15 och 22 år. De har förts bort för att de inte följer familjens normer för hur man ska bete sig", säger Sabina Landstedt på GAPF.

Enligt svensk lag är det förbjudet för barn att gifta sig, inte heller erkänns utländska barnäktenskap här. 1 juli 2020 skärptes lagen och ett så kallat barnäktenskapsbrott gör det straffbart för den som tvingar eller tillåter ett barn att ingå äktenskap. Brottet ger fängelse i högst fyra år. Socialtjänsten kan även ansöka om brådskande utreseförbud.

Inga åtal

I Ekots färska granskning av den nya lagen framgår att ingen ännu har åtalats för barnäktenskapsbrott. 58 polisanmälningar har kommit in och de flesta förundersökningar har lagts ner. Resurscentrumet Origo mot hedersrelaterat förtryck och våld reagerar starkt och menar att det är ett svek mot alla utsatta och att mörkertalet är stort.

"Det kändes som att bli bortlämnad som en sak", säger Noor som tvingats till giftermål utomlands till Ekot.

Lagarna är på plats men gör ingen nytta när okunskapen om hedersvåld är så utbredd. Egna lagtolkningar, falska "förlovningar" och hedersrelaterade traditioner gör att flickor som Noor fortsätter att utsättas för detta slaveriliknande förtryck. Därför måste det till ett rejält landsomfattande kunskapslyft hos polis, åklagare, utredare, socialtjänst, domstolar och skolan.


Barn som tvingas till äktenskap utomlands ökar under sommaren. Lagen skärptes till förra året, men ännu har ingen åtalats. Vad tycker du behövs för att få ett stopp på den här formen av hedersförtryck?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Nu stänger ledarchatten för idag, tack för alla frågor.

  • Ett av de största problemen är att det inte är helt ovanliht att hedesutsatta flickor som rymmer hemifrån återförs till föräldrana hon flytt från av socialtjänsten genom ett LVU beslut. Detta är direkt förkastligt.

    Vidarr bör staten, regioner och konmuner omedelbart dra in allt ekonomiskt stöd och bidrag till organisationer och studieförbund som förespråkar barnäktenskap och en medeltida syn på flickor och kvinnors rättigheter.

    Bekymrad

    Hej, stöd till hedersutsatta är viktigt och det krävs ofta mod för att våga anmäla. Organisationer som förespråkar barnäktenskap uppmanar till brott eftersom det är förbjudet i Sverige, det är även ett brott att tvinga eller tillåta ett barn att ingå äktenskap utomlands.

    Joanna Abrahamsson
    10 aug 2021
  • Varför gör inte regeringen mer för detta? Det stiftas nya lagar hit och dit, varför händer ändå ingenting? (Frågan är egentligen till regeringen). Med en otrolig uppgivenhet ställer jag denna fråga för att Barnkonventionen har ingen verkan, inte heller Föräldrabalken, och nu, än mindre denna lag; syns tydligt när man kollar på de anmälningar där inte en enda lett till åtal.

    Marina

    Hej Marina, lagen om barnäktenskapsbrott är fortfarande relativt ny och kan bara tillämpas på brott som skett efter lagen trädde i kraft sommaren 2020. Därför kan vi hoppas på att åtal är att vänta framåt. Samtidigt krävs mod för att anmäla ett sådant brott och då krävs kunskap och stöd för det. Jag gissar att regeringen och ansvariga myndigheter regelbundet utvärderar insatserna och lagarna och ser om det framåt krävs ännu fler åtgärder. Men det är som du skriver en fråga att ställa direkt till regeringen.

    Joanna Abrahamsson
    10 aug 2021
  • Är det så att dem som försöker gifta bort dessa flickor också blivit bättre på att dölja sina "spår"? Att man lärt sig vilken typ av bevis som polisen letar efter och att man är noga med att undanröja allt sådant? Det pågår kunskapshöjande åtgärder via Barnafrid i just dessa frågor. De erbjuder olika utbildningar till just soc.tj, polis, åklagare m.fl. Men om bevisen förstörs är det svårare att agera. Socialtjänsten kan agera ändå men rättsväsendet får svårt utan bevis. Hur ser du på det?

    Jonna

    Hej Jonna, jag vet inte hur det ligger till med bevisfrågan, men det är klart att det måste bli lättare att upptäcka vad som sker och där kan ökad kunskap underlätta. Och det är därför bra att kunskapscenter och civilsamhället jobbar med kunskapshöjande insatser. Den nya lagen är också viktig.

    Joanna Abrahamsson
    10 aug 2021
  • Utbilda lärare i frågan så skolan kan hjälpa till ännu mer! Prata med barnen och ungdomarna, visa dem vart de kan vända sig om de behöver hjälp. Med större öppenhet och medvetenhet hos alla ökar förhoppningsvis chansen att kunna hjälpa till.

    Fröken

    Hej Fröken, helt rätt, skolan är en viktig aktör. Och unga som lever under hedersförtryck av olika slag behöver få mer stöd och kunskap om hur de kan få hjälp. Men också vuxna i deras närhet, tex lärare, måste utbildas mer för att de ska kunna upptäcka vad som sker.

    Joanna Abrahamsson
    10 aug 2021