Ryssland ljuger om landets krigsbrott
Ukraina behöver mer i stöd än stridsvagnar
Det finns ett före och ett efter Butja. Scenerna som visades för världen i helgen skriver in sig som ett av krigshistoriens mörkaste kapitel. Staden som ligger knappt tre mil nordväst om Kiev intogs av ryska styrkor den 27 februari. Efter en månad av hårda strider drog sig ryssarna tillbaka österut. I helgen fick journalister tillträde till platsen. Synen var som en skräckfilm.
Ni har säkert själva sett bilderna på gatan där minst 20 döda kroppar ligger. Det liknar den svartvita dokumentationen från andra världskriget – fast i färg.
Civilklädda människor ser ut att ha blivit avrättade i farten.
En man har fallit död ned från sin cykel, en kvinna ligger på gatan, naglarna är vackert målade i rött. Flera personer verkar ha fått sina armar bakbundna innan de sköts med ett nackskott.
En man, som en granne beskriver som en trevlig landskapsarkitekt, har mosats i sin bil. Det ser ut som att en pansarvagn helt sonika har kört över den.
Hånfulla bortförklaringar
Intill Sankt Andreas kyrka i Butja finns numera en massgrav. Enligt stadens borgmästare kan det ligga uppemot 300 personer begravda i den.
Reaktionerna från omvärlden har varit chockartade och fulla av sorg och vrede. Ledarna för världens demokratier fördömer vad som misstänks vara ett krigsbrott.
För Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj råder det inga tvivel. Han anklagar Ryssland för folkmord och kräver att ansvariga ska ställas till svars.
Ryssland försöker i vanlig ordning mörka sanningen med rent hånfulla påståenden om att de avrättade människorna i Butja i själva verket skulle vara skådespelare.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att bilderna visar en ”brutalitet mot civila vi inte har sett på decennier”. Människorättsorganisationen Human Rights Watch menar att det är ett tydligt krigsbrott.
Frågan är hur länge omvärlden kan se på när Ryssland maler ned Ukraina och massakrerar landets befolkning.
Stoppa olja och gas
USA har redan öppnat för att hjälpa till att föra in Sovjetbyggda stridsvagnar till Ukraina. Det vore i så fall ett skifte, tidigare har västländerna bara skickat så kallade defensiva vapen. Kanske kommer Ukraina även på liknande sätt få de stridsplan som de länge har efterfrågat.
Vittnesmålen om krisbrott i Ukraina visar att västs stöd hittills inte har räckt. Sanktionerna måste öka, importen av rysk olja och gas måste stoppas. Det rättsliga stödet för att utreda brotten behöver prioriteras.
Kommer ställas till svars
Förr trodde ingen att de ansvariga för folkmorden och krigsförbrytelserna i Nazityskland, forna Jugoslavien eller Rwanda skulle ställas till svars. Historien gav dem fel.
Rättvisans kvarnar maler långsamt. Förhoppningsvis kommer även ryska befälhavare en dag att få sona för sina brott.