Högernationalismen regerar vidare i Indien
Omvärlden borde oroas av Modis storseger
Valet i Indien brukar kallas världens största. I omgångar har 900 miljoner väljare sedan den 11 april haft möjlighet att rösta på tusentals kandidater som representerar mer än 400 partier. Nu är deras röster räknade.
I praktiken har valet blivit en folkomröstning om den hindunationalistiska och marknadsliberala premiärministern Narendra Modi. För fem år sedan ledde han sitt parti, BJP, till en storseger och egen majoritet.
Nu har han upprepat den bedriften. Och bakom de gratulationer från omvärldens ledare som nu strömmar in till Delhi borde det faktiskt finnas ett stänk oro.
Högerradikal nationalism
Vid sidan av den ekonomiska liberalismen representerar Narendra Modi också den högerradikala hinduiska nationalismen. Det är inte någon oskyldig rörelse, särskilt inte i ett samhälle så präglat av mångfald och minoriteter som det indiska. Under sin tid som guvernör för delstaten Gujarat anklagas Modi bland annat för att ha hållit tillbaka polisen medan muslimer utsattes för våld från hinduer.
Av BJP:s 437 kandidater är bara sju muslimer. Av kongresspartiets 423 kandidater är 32 muslimer. Ändå är muslimerna underrepresenterade också där.
Häromdagen kunde Dagens Nyheter berätta att mer än 40 människor de senaste fyra åren har dödats eftersom de misstänkts för att ha ätit kött från kor eller ha sänt djuren till slakt. De flesta var muslimer eller tillhörde de lägsta kasterna. Konflikten om korna kan ses som ett uttryck för hur den hinduiska majoritetens anspråk har vuxit under Modis regeringstid, på minoriteternas bekostnad.
Ingenting antyder att toleransen kommer att växa efter ännu en jordskredsseger.
Spänd relation till Pakistan
Segern är sannolikt dessutom till en del resultatet av den militära spänningen vid gränsen mot Pakistan. I februari anföll indiskt stridsflyg det som beskrevs som muslimska rebeller i Kashmir, vars territorium delas mellan de båda länderna. Konflikten trappades upp när pakistanska plan lyckades skjuta ner två indiska plan.
Då kunde det akuta hotet om ett fullskaligt krig avvärjas mellan de båda kärnvapenmakterna, men den militära konfrontationen gjorde sannolikt ändå sitt för att blåsa under bilden av Modi som den starke ledare landet behöver. Konflikten med Pakistan och de aktivister som vill se självständighet för det i huvudsak muslimska Kashmir är en faktor i indisk politik.
Efter framgångarna i valet är det svårt att se varför Nerendra Modi skulle anstränga sig för att åstadkomma långsiktig avspänning.