Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Skapar våldet fred i Syrien?

24 februari 2016

Kriget i Syrien

I går accepterade den syriska regimen villkoren i den plan för vapenvila som Ryssland och USA lagt fram. Det kan ha varit historia som skrevs.

Men troligen inte. Vapenvilan ska inledas på lördag men är inte heltäckande. Den syriska regimen och Ryssland kommer att fortsätta

attackera IS och al-Qaidas syriska gren Nusrafronten. Risken är uppenbar att de även kommer att angripa den övriga oppositionen under förevändning att terrorister gömmer sig i deras områden. Syriens diktator har, för vad det är värt, utlovat ett parlamentsval den 13 april.

Frontlinjen i det nya ’kalla kriget’

De utrikespolitiska bedömarna var snabbt framme och betonade svårig­heterna. Syrien har inte bara ett inbördeskrig med en halv miljon döda. Där

pågår även en ställföreträdande konflikt mellan de regionala stormakterna Iran och Saudiarabien och ytterst är Syrien själva frontlinjen i det nya ”kalla kriget” mellan USA och Ryssland. Det är en extremt komplicerad situation. Men oavsett riskerna är en halvhjärtad vapenvila bättre än fortsatt fullt inbördeskrig. Förhoppningsvis kan detta leda till fler förhandlingar och fler vapenvilor. Men det lämnar trots allt den grundläggande frågan om en mer långsiktig lösning obesvarad.

Ingen tror på allvar att det går att förhandla med IS eller al-Qaida. Dessa grupper besegras heller inte nödvändigtvis av att förlora sitt territorium i Syrien. IS håller omfattande områden i Irak och har en allt större närvaro i Libyen. Al-Qaida finns spridda i en lång rad länder. Dessa terrorrörelser är globala hot och det som krävs är ett samarbete mellan alla världens länder för att bekämpa dem. Men om förhandlingar ska vara meningsfulla måste de bygga på att man håller två tankar i huvudet samtidigt. Bara våld kommer inte att skapa fred i Syrien. Men inte bara vapenvila heller.

Brotten måste prövas

De geografiska, etniska, religiösa och politiska spänningar som släppts loss måste hanteras i någon form av ordnad process. Diktatorn Bashar al-Assad och hans regim måste ersättas med en demokratiskt vald regering som accepteras av alla olika grupper. De brott som begåtts måste prövas av en krigsförbrytartribunal liknande den i forna Jugoslavien. Fred förutsätter i längden rättvisa. Annars kommer nya konflikter och nya krig att följa. Men om vapenvilan verkligen träder i kraft på lördag så öppnas en liten dörr på glänt mot en framtid där den politiska makten inte nödvändigtvis avgörs på slagfältet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.