De unga hamnar sist i bostadskön

Många studenter kommer att chansa. I nästa vecka tackar de ja till sina universitetskurser trots att de inte har en aning om var de ska bo.

Bristen på studentlägenheter och billiga ungdomslägenheter är akut. Krisen är värst i storstäderna, men faktum är att varannan svensk kommun har brist på ungdomslägenheter.

Det byggs för lite. Bostadsbristen ökar över huvud taget och då är det ung­domarna som har allra svårast att få tag på bostad. De letar efter små billiga hyresrätter, men nio av tio kommuner har brist på sådana lägenheter. De gamla hyresrätterna har omvandlats till

dyra bostadsrätter för i Moderaternas Sverige är det plånboken som avgör vem som får bo.

I Moderaternas Sverige är det alltid ungdomarna som hamnar sist i bostadskön.

Bostaden är ingen rättighet längre, utan en vara på en marknad och till de som inte har råd rekommenderar bostads­minister Stefan Attefall inne­boende. Nog för att vi är på väg mot det gamla klassamhället, men de svartklädda änkorna som hyrde ut rum finns inte längre.

I stället tvingas ungdomar tacka nej till jobb och utbildningsplatser för att de inte hittar någonstans att bo. Bostadsbristen hämmar tillväxten och gör att universiteten förlorar duktiga studenter.

Det var länge sedan Socialdemokraterna drev en aktiv bostadspolitik. Därför är det bra att Veronica Palm nu får leda en bostadsgrupp. På DN Debatt drar hon redan upp några riktlinjer. Kreditgarantier till byggbolagen, bonus till de som bygger studentlägenheter och en extra satsning på storstäderna. Det är

i varje fall en början.

En rekordstor ungdomskull står redan och väntar. Det är bråttom, det behövs många små och billiga lägenheter.

Följ ämnen i artikeln