Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Även Europa bär skuld för Mladićs folkmord

I dag påbörjas rättegången mot den bosnienserbiske generalen Ratko Mladić, en av Europas värsta krigsförbrytare sedan andra världskriget. Han åtalas för folkmord vid massakern i Srebrenica och för den nästan fyra år långa belägringen av Sarajevo.

Krigen i samband med att Jugoslavien föll sönder är fortfarande ett öppet sår. För anhöriga och de offer som som fortfarande är i livet. Men även för samtliga länder på Balkan och Europa. Bosniens massgravar kastar långa skuggor över Europas försvars- och säkerhetspolitik.

Listan på övergrepp är mycket lång, mord på civila, systematiska våldtäkter, koncentrationsläger och etnisk rensning.

Ansvaret för övergreppen faller självklart på förövarna. När rättegången mot Ratko Mladić nu inleds är det ett av de sista kapitlen i historien. Han var den högste militärt ansvarige för den bosnienserbiska armén, det var på hans order många av övergreppen skedde.

Han greps för nästan exakt ett år sedan, under falskt namn i den lilla byn Lazarevo, av serbisk polis. Serbiska säkerhetstjänsten spårade upp honom efter ett anonymt tips och överlämnade honom till Jugoslavientribunalen i Haag.

Om ett par veckor ska Serbien välja ny president. Troligen kommer den demokratiskt sinnade och moderna Boris Tadić bli omvald. General Ratko Mladićs värld tillhör historieböckerna. Ett nytt Balkan börjar bli redo att ta sin rättmätiga plats i Europa. Men för att vända blad krävs att ansvar utkrävs och de skyldiga döms. Därför är dagens rättegång så viktig för framtiden.

Samtidigt som övergreppen pågick såg världen på. Europas länder och institutioner var splittrade. FN orkade inte fatta tillräckliga beslut om mandat för den FN-styrka som fanns på plats.

Europa har också skuld i det som hände. För att vi såg och visste, men inte gjorde tillräckligt. För att vi inte satte stopp för mördarna i tid.

Det stämmer till eftertanke när vi kan läsa om hur den syriska armén för några timmar sedan besköt ett flyktingläger i södra Syrien.

Den här texten går inte längre att kommentera

Allt för många kommentarer bröt mot våra regler. Tidigare inlägg går dessvärre inte att se. /Redaktionen

Följ ämnen i artikeln