Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

63 ungdomar dog när discot började brinna

Discoteksbranden visade att man måste hålla ihop

I bland går tiden fort.
På måndag har det gått 20 år sedan 63 unga människor miste sina liv i branden på Backaplan i Göteborg.

Ytterligare 213 ungdomar skadades, många av dem svårt.

Jag minns det som det var förra året.

Precis som nu hade höstlovet just börjat. Några killar hade ordnat ett Halloweendisco och släppte in alldeles för många. Lokalen på Backaplan var godkänd för 150 personer, men sent på kvällen trängdes 370 ungdomar på dansgolvet.

Det första samtalet

Det första telefonsamtalet nådde SOS Alarm exakt 23.42.02. Sju minuter senare anlände den första räddningsstyrkan till ett brinnande inferno. En brandman berättar i Göteborgs Posten:

– Jag tar ett kliv in genom fönstret och hamnar i ett hav av barn och ungdomar. Har svårt att greppa det jag ser, men förstår att jag befinner mig i en katastrof och att den pågår just nu.

Det brann vid nödutgången och trycket mot huvudingången blev så stort att flyende ungdomar ramlade, klämdes och fastnade i en hög. Många kunde räddas, men de som inte klarade sig radades upp ute på gården. Under gula filtar ringde deras mobiltelefoner. Oroliga föräldrar skulle aldrig få några svar.

Bilder från branden

Som så många andra minns jag morgonen den 30 oktober då jag vaknade upp till bilderna från Göteborgsbranden. Barn som var lika gamla som mina. Likadana skor och likadana jackor.

I Göteborg var situationen först kaotiskt. Rykten spreds om att branden var ett rasistdåd, men ett år senare kunde fyra unga män gripas. De hade satt eld på nödutgången för att de inte fick komma in gratis och för det dömdes de så småningom till långa fängelsestraff.

Göteborgs kommun hade ingen särskild krisberedskap, men två starka män såg till att stöd och hjälp snabbt kom på plats - kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson och statsminister Göran Persson.

Deras ungar hade drabbats

Branden berörde dem båda djupt. Det var deras förortsungar som hade drabbats.

Under åren har branden utretts och analyserats för något så fruktansvärt får aldrig hända igen. Några sådana garantier finns förstås inte. Men 20-talet utredningar och rapporter konstaterar att myndigheter, föreningar, skolor, sjukvård och kyrkor i Göteborg satte till alla resurser och visade prov på en enorm kraftsamling. Lärdomen är att man helt enkelt ska hålla ihop och hjälpa varandra.

Det har gått 20 år och flera av de överlevande berättar att de tänker på branden varenda dag. För dem har tiden givetvis gått långsamt, men de har bildat ett förening så även de håller ihop.

Lokalen på Backaplan har byggts om till ett minnesrum med bilder och saker som de avlidna lämnade efter sig. Där kan föreläsare från föreningen och från brandmyndigheterna visa dagens ungdomar att en liten brand växer så snabbt att den kan ödelägga människoliv på bara några minuter.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Följ ämnen i artikeln