Företagen säger inte nej till coronabidrag
Arbetslinjen gäller inte för alla
Publicerad 2021-04-16
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jobben, jobben och jobben. Så beskrev finansminister Magdalena Andersson igår vårbudgetens prioriteringar. Regeringen och samarbetspartierna vill bland annat satsa på sommarjobb för ungdomar, fler utbildningsplatser och effektivare insatser för att nyanlända ska komma in i arbetslivet.
Jobben är prioriterade. Ändå präglas budgetförslaget framför allt av något annat, pandemin. Det mesta av de stöd - ofattbara 400 miljarder - som har gjort att den svenska ekonomin trots allt klarat krisen skapligt ligger kvar.
Det gäller nivåerna i a-kassan, sjukskrivningsreglerna och karensersättningen. Extrapengar till kommuner och regioner fortsätter att betalas ut. Det gäller också stödet till företagen.
Förlänger stöden
I budgeten vill Magdalena Andersson bland annat förlänga omställningsstödet, nedstängningsstödet och omsättningsstödet till enskilda företagare. Dessutom har skatter sänkts tillfälligt och företagen har fått anstånd med skatteinbetalningar. Politiken att försöka hålla livskraftiga företag flytande genom krisen fortsätter.
Självklart har det inte alltid räckt till. Ingen har kunnat missa hur restaurangägare, hotellchefer och andra mindre företagare beskrivit sin utsatta situation. Och kraven, både från företagarna och deras organisationer, har alltid slutat på samma sätt.
Ge oss mer stöd, ge oss mer bidrag.
Det är inget konstigt. Företagen har behövt samhällets insatser, precis som vi alla gör ibland.
Snabba kommentarer
Just därför blir det lite märkligt när en av företagens organisationer, Företagarna, hade sin kommentar färdig så snart budgeten gjorts offentlig.
Företagarnas samhällspolitiske chef - visst är det en märklig titel - Fredrik Östbom deklarerade nämligen att regeringen övergivit arbetslinjen för att i stället välja bidragslinjen.
Som ett trött eko av moderata valparroller de senaste 15 åren.
Frågan är vilka bidrag Östbom och Företagarna tycker att regeringen borde ta bort? Permitteringsstödet? Omsättningsstödet till företagen? Eller tänker man större och vill att rutbidragen till medelklassen ska avskaffas?
Naturligtvis inte. Det Företagarna vill är att den som har ett arbete eller äger ett företag ska få skatten sänkt, även om det går ut över välfärden, utbildningen och samhällets möjlighet att stötta den som drabbas av en kris.
Somliga tycks verkligen ha bråttom att glömma allt som hänt det senaste året.
I den budget som Magdalena Andersson presenterade igår fortsätter åtgärderna mot pandemin. Men räcker insatserna? Och är det rimligt att företag som tagit emot miljarder i stad från skattebetalarna nu gnäller om ”bidragslinjen”?
Vad tycker du? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan nio, men det går bra att ställa frågor redan nu.
Denna chatt är stängd.
Med det vill jag tacka för den här veckan. Det gäller alla som bidragit med frågor och synpunkter. Alla har jag inte hunnit publicera, men alla har bidragit till samtalet. Än en gång, tack.
Hej Jan.
I dag får du sista ordet. Jag tror som sagt att det är viktigt att det nästa gång vi drabbas av en kris finns en bättre beredskap. Vi behöver system för att stötta näringslivet i tider av ekonomiska chocker. Men vi behöver också vara överens om villkoren, och att ansträngningarna måste bäras gemensamt.
Företagen skall inte ha en krona om dom inte själva skjuter till motsvarande pengar tilldet bidrag som dom kräver från staten. Men det är väl så att vissa skall få både jobbskattebidrag rutbidrag och tom rotbidrag.
Bidrag är det att kalla det något annat är att ljuga för sig självt vilket moderater och annat löst folk
gärna gör. Företagen som delar ut bonusar till sina ledningar och utdelning till sina aktieägareskall få betala tillbaka de bidrag dom fått. Helst skulle jag se att dom för betala en särskild bedrägeri avgift för dom pengar dom snott åt sig bidrag från staten.
Jan Österberg16 april 2021Hej Skattebetalare.
Förlåt om jag inte kommenterar alla delar i ditt resonemang, men jag tycker du har en viktig poäng. Att företagen har kvar sina anställda är viktigt. Inte främst för att betala politikers löner, det skulle nog ordna sig ändå, utan därför att företagen ska kunna fortsätta att producera. På det sättet får också samhället i övrigt resurser till välfärd och annat. Det är just därför till exempel den här ledarsidan har varit så angelägen om att också Sverige skulle få ett system för permittering.
Hej Erik.
Så kan man också uttrycka det.