När Göran och Tarja svor varandra trohet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pojkarna får stanna utanför, slog Tarja Halonen fast. Dörren stängdes bakom den finska presidenten och statsministrarna från Sverige och Finland. Göran Perssons närmaste medarbetare fick snopet vänta medan Sverige och Finland gjorde upp om Natostrategin.

Medlemskap var inte aktuellt. Ingen av oss lämnar in en ansökan utan att den andre är med, lovade Halonen och Persson varandra.

Mötet hos den finska presidenten ägde rum för snart fyra år sedan. Nu har Fredrik Reinfeldt varit i Finland och pratat Nato.

”Sverige bör agera i nära anknytning till Finland, allra helst i samma fas”, sa moderatledaren enligt Hufvudstadsbladet.

Då lär det dröja. Tarja Halonen är på god väg att bli omvald och lär inte hoppa på Natotåget i första taget.

Det ska mycket till innan det politiska Finland försöker köra över sin statschef i en sådan fråga. Ibland är det bra med presidenter som har starka övertygelser i utrikespolitiken.

Redan på söndag kan Tarja Halonen få folkets mandat för ytterligare sex år.

Tänker verkligen Reinfeldt och Leijonborg vänta så länge om de vinner valet? Ivern att delta i kriget mot Irak talar ett annat språk.

Iran är ett av de hetaste ämnena i dagens säkerhetspolitik. Vad tänker Laila Freivalds säga när hon talar i Sälen på måndag?

Sverige håller på att ställas inför fullbordat faktum. De tre största EU-länderna bestämde taktiken i går. Först ett extra möte med atom­energiorganet IAEA:s styrelse, sedan ska Iranfrågan tas upp i FN:s säkerhetsråd.

Det är inte första gången britter, tyskar och fransmän gör upp om EU:s linje. Mönstret blir allt tydligare efter utvidgningen. Sverige och övriga länder får alltför ofta finna sig i vad de tre stora bestämmer.

Fallet Iran gör det extremt tydligt. Vi binds till en utrikespolitik som vi inte själva är med och formulerar.

Laila Freivalds måste höja Sveriges röst, och begära att EU pressar både Teheran och Tel Aviv. Kravet på en kärnvapenfri zon i Mellanöstern har hon uttalat tidigare. Det borde upprepas högt och tydligt i talet på måndag.

I söndags avslöjade radions ”Godmorgon världen” att folkpartiet erbjöd miljöpartiet trängselavgifter för att få bilda regering hösten 2002. Kristdemokraterna och centern ska också ha varit med på båten.

Kanske förklarar avslöjandet varför folkpartiets kritik mot trängselskatten tystnat. Mer troligt är att verkligheten står i vägen för nya utspel.

”Trängselsuccén” var rubriken över gårdagens reportage i Aftonbladet, som visade att restiderna till Stockholms centrum minskat radikalt.

”Jag svävar på moln”, förklarade Annika Billström i Metro. Och visst är starten på trängselskatten en framgång för majoriteten i Stockholms stadshus.

Om Annika Billström svävar på moln måste miljöpartiets Åsa Romson vara i sjunde himlen. Står sig effekterna av försöket är det en av de grönas största politiska segrar sedan partiet bildades.

Även Göran Persson måste ha fått en glädjekick i veckan. Nya opinionssiffror visar en kraftig uppgång för socialdemokraterna.

Hanteringen av tsunamin är kanske inte den belastning inför valet som de borgerliga partierna vill göra den till.

Dessutom har regeringen satt ordentlig fart för att förbättra krishanteringen. Risken för en global epidemi är ett av de största hoten.

Lars Rekke ska förhandla fram ett avtal om en vaccinfabrik och rapportera hur det går redan i mars.

Utmärkt.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln