Lite rättvisa hotar inte champagnen

Svenska folket gillar att skåla med skumpa.

I morgon kommer det att skålas i champagne. Vår konsumtion av de exklusiva bubblorna har rusat i höjden de senaste femton åren. Numer dricker svenska folket nästan en miljon trehundrafemtiotusen liter champagne på ett år. Vin­tillverkarna beskriver marknaden som “explosiv”.

Naturligtvis smäller det lite extra många korkar just på nyårsafton. Det skulle kunna vara en bild av välstånd, för att inte säga överdåd. I alla fall i delar av det svenska samhället, för samtidigt som champagnekonsumtionen rusat i höjden har Sverige också varit det OECD-land där klyftorna mellan rika och fattiga vuxit fortast.

Tredje pappamånad införs

Nyårsnatten är dock inte bara skålar, raketer och mer eller mindre välövertänkta löften. Vid tolvslaget i morgon

förändras också skatter och lagar.

Då avskaffas till exempel den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Den som är sjuk ska inte berövas sin försörjning bara därför att ett visst antal dagar har passerat.

Vid tolvslaget införs också en tredje pappamånad och medicin för barn upp till 18 år blir kostnadsfri. Skatten för

pensionärer med inkomster under 20 000 kronor i månaden sänks, även om kommunerna samtidigt får rätt att höja avgiften för hemtjänst.

Lite, lite rättvisare

Å andra sidan stiger skatten på bensin och inkomster över 50 000 kronor i månaden. Rot-avdraget blir mindre rundhänt och taket för Rut-avdraget sänks.

Sverige blir lite mer generöst för unga, långtidssjuka och pensionärer med låga inkomster. Och lite mindre generöst för ägare till hus och lägenheter med renoveringsplaner, bilförare och medborgare med en årsinkomst på mer än 600 000 kronor.

Lite, lite rättvisare.

Det kommer knappast att hota champagne­försäljningen.

Följ ämnen i artikeln