Varslen handlar om vänner och grannar
Vi blir upptäckta redan i vårsolen på parkeringen.
– Behöver ni hjälp, frågar Nermin Basic som kommer gående mellan bilarna.
De höga valstornen på Outokumpus bandvalsverk i Långshyttan sticker upp som landmärken över östra Dalarna. Genom valsar och ugnar löper banden av rostfritt stål, till sist
bara bråkdelar av millimeter tjocka. Det nya valsverket, en investering på över en halv miljard kronor, invigdes för bara tre år sedan.
Som tillfälliga besökare sticker vi ut. De anställda, 208 metallarbetare, känner igen varandra.
Kanske är det därför Nermin Basic, som är på väg till ett möte i skyddskommittén, säger att uppsägningsförhandlingarna som just avslutats varit så tunga. Det handlar om vänner och grannar.
Gustaf Nord som är ordförande i fackklubben ger samma bild.
– Helst vill vi ju att de ska kunna komma tillbaka så snart som möjligt, säger han.
I dag är han värd för IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Han anländer med mobiltelefonen vid örat. Antagligen talar han med ännu en journalist om nya varsel. Åtskilliga redaktioner har under vintern lagt in Löfvens mobil som snabb-nummer.
Det var i december som företaget förklarade att 34 personer måste bort i Långshyttan. Samtidigt varslade Outokumpo ytterligare drygt 400 anställda i Avesta, Degerfors och Torshälla. Ett av många dystra besked under vintern.
Nu är förhandlingarna klara. Tjugoen av IF Metalls medlemmar är uppsagda. Tio har accepterat pension.
– Det är inget man vill uppleva igen, säger Gustaf Nord.
Ändå har Långshyttan klarat sig relativt bra. De tunna banden av rostfritt stål används till allt från värmeväxlare till topplockspackningar och sprutkanyler. Varje order är
specialtillverkad för en viss kund.
Orderstocken är mindre, men priserna är stabila och det finns jobb för valsverken, och för människorna.
Det kommer att vända, och till dess borde tiden användas till utbildning. Trots ett stort yrkeskunnande finns behov.
– Vi borde till exempel få läsa materiallära. Det gäller ju inte bara att veta vad vi ska göra, utan också varför, säger George Larsson som sitter i fackklubbens styrelse.
På många håll är det ännu värre. Krisen har slagit rakt igenom det industriella Sverige. Från fordonsindustrin och underleverantörer till stålverk och gruvor. LKAB skickar ut ett pressmeddelande om att malmproduktionen dras ner.
Konjunkturinstitutet räknar med att en kvarts miljon jobb – hälften av dem i industrin – försvinner. Och precis medan vi pratar om framtiden i Långshyttan använder finansminister Anders Borg för första gången uttrycket ”massarbetslöshet”.