Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Inga dyra viner i Västerbotten

Omprioritering Tillväxtverket borde lägga de miljoner skattepengar som går till deras personalfester på de småkommuner som de f­aktiskt säger att de försöker stärka tillväxten i.

8 augusti 2012 Tillväxtverket

Det finns ingen ambulans i Åsele längre.

I Dorotea stänger sjukstugan klockan fem.

Det finns ingen akutsjukvård kvar i Västerbottens inland sedan ­landstinget beslutade att spara ytterligare några ­miljoner. På den indragna ambulansen tjänar man en och en halv.

Ungefär lika mycket som två personalfester på Tillväxtverket.

Tillväxtverkets uppgift är att stimulera tillväxten på orter som Åsele och ­Dorotea i Västerbottens inland. Myndigheten har faktiskt flera projekt på gång i länet: företagande för samer, för ­utrikesfödda kvinnor, för de som bor i inlandet, i skogen eller som spelar ­musik.

Varje krona är viktig

Tillväxtverket lägger ner mycket kraft och EU-pengar på att inlandet ska leva.

Men så försvinner ambulansen. Sedan stänger sjukstugan, och vem vill satsa sitt liv på en ort som inte ens kan erbjuda akutsjukvård?

För delar av Västerbottens inland är den skattefinansierade välfärden­ viktigare än många fluffiga tillväxtprojekt. Det är skolan, biblioteket, vårdcentralen och ambulansen som gör att folk stannar kvar och vågar satsa på eget företagande. Det är först när välfärden fungerar som en barnfamilj vågar flytta till ett inlands­samhälle.

Måste få representera

Självklart måste även skattefinansierade myndigheter få representera. Personalen har rätt till konferenser och en fest någon gång om året. Det är extra­vaganserna som provocerar.

Varför reagerade inte styrelsen? Ordförande för Tillväxtverkets styrelse är Chris Heister. Som moderat finanslandstingsråd i Stockholm ansåg hon att ­”varje skattekrona måste användas på bästa möjliga sätt”.

Sedan blev hon landshövding i Västerbotten med ansvar för tillväxten i länet. Hon måste veta hur viktig varje skattekrona kan vara i Åsele och Dorotea.

I dag är hon landshövding i Stockholm och som ordförande i Tillväxtverkets ­styrelse borde hon ha noterat den ut­svävande representationen.

Bär ett stort ansvar

Tillväxtverkets styrelse har fullt ­ansvar, vilket innebär att myndigheterna leds av sin styrelse medan general­direktören har haft ansvar för den löpande verksamheten i enlighet med styrelsernas direktiv.

Chris Heister bär ett stort ansvar för att festen fick fortgå. Tillväxtverkets ­varunamn kommer för lång tid vara lika med Grand Hôtel, exklusiva måltider och chokladprovning. Vinet har verkligen flödat i Stockholm medan man i Chris Heisters gamla Västerbotten tvingats stänga sjukstugan.

Så olika kan skattepengar faktiskt fördelas.

Följ ämnen i artikeln