Nu måste EU syna Johnsons brexit-bluff
Högerpopulismen känns igen
Krisrubriker hör till EU-toppmöten. Det är alltid något som håller på att gå åt skogen i unionen. Till sist blir varningarna nästan utslitna.
Inför dagens möte mellan EU:s stats och regeringschefer måste vi ändå plocka fram ödestonerna. Det som beslutas i Bryssel i dag och i morgon kommer att kasta långa skuggor i europeisk politik.
Som vi skrev i går handlar det om Ungern och Polen som vägrar att finna sig i rättsstatens principer. EU:s ledare måste sätta ner foten. Skattebetalarna i anda länder ska inte finansiera en auktoritär utveckling på vår egen kontinent.
Lika svår är kanske den utmaning som kommer från London.
Det ligger i allas, inte minst Sveriges, intresse att brexit kan slutföras på ett så ordnat sätt som möjligt. Om vi bara tittar på ekonomin exporterade Svenska företag förra året varor för 82 miljarder kronor till Storbritannien. Dessutom bor omkring 100 000 svenskar i kungariket.
Bara tre veckor kvar
Om det inte finns en uppgörelse när dagens övergångsavtal upphör kommer det att skapa problem för svenska företag och för svenskar. Det är bara tre veckor kvar.
Konsekvenserna för det brittiska samhället blir mycket större.
Samtidigt finns också när det gäller brexit en linje EU:s ledare inte kan passera. Och det handlar inte bara om gränsen på Irland.
Om Storbritannien ska ha tillgång till EU:s öppna marknad måste landet spela efter samma regler som alla andra. Ett land kan inte ha rätt att ge sina företag statsstöd, tillåta dumpning av arbetsvillkor eller runda miljövillkoren och sedan ändå sälja sina varor på samma villkor som alla andra.
Hela sommarbetet hotas
På kort sikt skulle resultatet bli en skev konkurrens mellan företag i Storbritannien och företag i andra länder. På längre sikt skulle det undergräva hela samarbetet.
Om britterna kan skaffa sig fördelar på andras bekostnad kommer andra att vilja göra likadant. Det går inte.
Problemet i förhandlingarna har hela tiden varit att det ändå är precis det brexitkampanjen och Boris Johnson har lovat de brittiska väljarna. Inga negativa konsekvenser, bara självständighet och en massa sparade pengar.
Populismen känns igen när man ser den.
Det återstår som sagt tre veckor innan utträdesavtalet upphör att gälla. Egentligen är det för lite tid för att få igenom en lösning. Ändå måste både Bryssel och London anstränga sig till det yttersta.
När EU tvingas syna brexit-kampanjens bluff kan det bli dyrt, både för britter och för andra européer.
Kommer det att finnas ett avtal när övergångsavtalet upphör om tre veckor? Och vem har mest att förlora om förhandlingarna misslyckas? Chatten med Ingvar Persson öppnar klockan 09.00, men det går bara att ställa frågor redan nu.
Denna chatt är stängd.
Det fick bli den sista frågan i dagens chatt. Stort tack till alla som har deltagit. Jag beklagar att jag bara hunnit kommentera en liten del av alla inlägg som kommit in. Diskussionen lär fortsätta. Det är som sagt bara tre veckor kvar till övergångsavtalet slutar gälla.
Hej Robert.
Du får ställa den sista frågan i dag. Svaret är att vi inte kan veta i detalj. För svenskar som bor i Storbritannien kommer det att bli en del pappersarbete, så mycket är klart. Och i framtiden tänker sig britterna ett system som omfattar både EU-medborgare och andra. Mer om det finns att läsa på den svenska Londonambassadens sida.
Hej ,
Hur kommer brexit påverka de svenskar som redan bor i England? Vilka krav finns det ifall man vill flytta till England efter Brexit?
Robert10 dec 2020Hej Zlatko.
Absolut, men om man vill ha stöd av skattebetalare i andra länder betyder det kanske att man får acceptera grundläggande principer för samarbetet.
Jag är varken ungrare eller polack men tycker att dessa länder ska bestämma själva om sitt rättsväsendet eller annat inrikes politik och inte Brüssel
Zlatko Schneberger10 dec 2020