Striden mellan arbete och kapital är tidlös

Den första maj 1886 gick hundra­tusentals amerikanska arbetare ut i strejk för åtta timmars arbetsdag. På strejkens fjärde dag grep polis in och flera arbetare sköts till döds vid torget Haymarket i Chicago.

Händelserna vid Haymarket blev ­definierande i kampen mellan arbetare och kapitalägare, så som skotten i Ådalen 1931 blev en symbol för arbetarrörelsens framväxt i Sverige. När vi i dag firar första maj är det ursprungligen till minne av Haymarketmassakern.

Men trots historien: I dagens första majtåg kan 1800-talets kamp mellan ­arbete och kapital kännas avlägsen.

Scenerna återkommer

Det är den inte.

De senaste decennierna har sanningen bland ekonomer varit att striden är avblåst. Tesen har varit att oavsett politik går det inte att påverka fördelningen av resurser mellan löntagare och kapitalägare.

Med sin internationellt hyllade bok ”Capital in the Twenty-First Century” kastar den franske ekonomen Thomas Piketty tillbaka frågan till ekonomins och politikens brännpunkt.

Boken tar avstamp i Marikana i Sydafrika, där 34 gruvarbetare sköts till döds 2012 när de strejkade för högre löner. Senast i januari i år utspelades en liknande scen bland strejkande textilarbetare i Kambodja.

Men kampen om inkomsterna sker även utan blodsspillan. Ja, nästan i det tysta. Piketty visar att löntagares andel av samhällskakan har minskat stadigt sedan 1980-talet, utan att det har gett avtryck i politiken.

Förhoppningsvis lyssnar Löfven

Enligt Piketty närmar sig västvärlden en tid när det lönar sig mycket bättre att äga än att arbeta. Då omfördelas ytterligare inkomster från arbete till kapital. Det skapar i sin tur ännu större klyftor. Ojämlikheten skenar.

Det är en kalldusch inte bara för ekonomer utan också för den politiska världen.

Lyckligtvis har den inte varit helt tondöv. Piketty hyllas nämligen som närmast en rockstjärna inom den internationella ekonomkåren och bjuds in till politikens finrum.

Kanske börjar tidsandan komma ikapp den verklighet där arbetets och kapitalets maktkamp aldrig har upphört.

I går rapporterade Aftonbladet om att lågavlönade kvinnor i handeln och offentlig sektor sätter tryck på Socialdemokraterna: De vill att de tydligare ska driva deras krav om bättre arbetsvillkor.  Förhoppningsvis lyssnar Stefan Löfven på de kraven.

I dag firar vi första maj. Till minne av Haymarketmassakern, och med vetskapen om att kampen för ett rättvisare samhälle bara har börjat.