Banktjänstekvinnor, ockupera Nordea nu!
Vanliga bankknegare lever tusentals mil från miljardvinster och giriga chefsbonusar
Swedbank informerade mig i tisdags om att banken ”ändrar priset på tjänsten Internetbanksbetalning till 175 kronor per år. I dag är priset 155 kronor per år.”
Jaha. Priset ändras. Jag informeras. Ingen förhandling, inget erbjudande. Det är en ändring. Så gör bankerna. Vem orkar tjafsa om 20 kronor då och då? Miljontals människor orkar inte tjafsa. Det blir hundratals miljoner kronor till bankerna.
Inte heller orkar vi tjafsa om den groteska skillnaden mellan räntan på lönekontot och räntan på lånen. Eller på bankkorten som då och då ändrar pris. Samma bankkort som liksom internetbanken gör att bankerna slipper ha oss rännande inne på banken.
Bankernas affärsidé är således helt genial. Vi betalar bankerna för att göra bankernas jobb. Jag skulle gärna lyfta på hatten om det inte vore för att bankcheferna är så duktiga på att berömma sig själva.
”Storbanker laddar för större bonusar”, skrev DI i tisdags och avslöjade att Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB hittills i år avsatt fyra miljarder kronor
i bonusar. Och SVT berättade att Nordea, Nordens största och mest vinstrika bank, ska minska personalen med 2 000 personer för att öka lönsamheten. Samma Nordea som förra året gjorde en rekordvinst på 33 miljarder kronor, samtidigt som deras fem största pensionsfonder gått sämre än index de tio senaste åren och deras största aktiefond Alfa gått hisnande 35 procent under index.
Men Nordea har å andra sidan lyckats ta ut 160 miljoner kronor i förvaltningsavgifter från Alfas kunder. Årligen. Snitsigt. Så belönade också Nordea dess vd Christian Clausen med en lägenhet för 22,5 miljoner kronor samt en pension på 100 miljoner kronor vid 60 års ålder, avslöjade SvD och SVT.
Det är alltså inte särskilt konstigt att Occupy-rörelsen stod utanför Wall Street och skrek GIRIGHET. Bankdirektörerna svarade, enligt New York Times, med att kalla vanmaktens företrädare för ”osofistikerade” – vilket i sin tur ökade avskyn mot bankledningarnas arrogans ännu mer.
Tydligare än så blir sällan skillnaden mellan de som har och de som inte har.
Men däremellan finns en klämd grupp som alltid glöms bort när det rackas ner på banker: banktjänstemännen, de vanliga knegarna som lever tusen mil från Annika Falkengrens och Michael Wolfs bonuselitvärld.
Medellönen för en 32-årig banktjänsteman med 6,5 års erfarenhet är 26 624 kronor före skatt, enligt Lönestatistik. En tredjedel av Svenska Finansförbundets drygt 30 000 medlemmar tjänade 2009 under 25 000 kronor i månaden – och av dem är 80 procent kvinnor, enligt E24.
Så även om vi bankkunder inte orkar ockupera Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB så borde deras anställda göra det.
I täten ska Nordeas tjänstekvinnor gå.
Effekten blir storslagen när tusentals blanka blusar demonstrerar mot att 2 000 av dem ska bort eftersom 33 miljarder kronor anses vara en för liten vinst.