Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Hellre islamist än militärkupp

Styr Militärrådet med Mohamed Hussein Tantawi i spetsen tog själva över den lagstiftande makten i landet.

19 JUNI 2012. Valet i Egypten

Det blev inte som det var tänkt. Inte som idealisterna och demokratiaktivisterna på Tahrirtorget som störtade president Hosni Mubarak önskade i varje fall.

Presidentvalet i Egypten stod mellan pest eller kolera. Kandidaterna i andra valomgången, Muslimska brödraskapets Mohammed Mursi och förre premiärministern Ahmed Shafiq, representerar två ytterligheter.

Mursi är islamist med tveksamma åsikter om religionens roll i samhället, kvinnors och minoriteters ställning. Bakom honom finns ännu mer hårdföra personer. Shafiq å andra sidan är en direkt förlängning av militärens makt och Hosni Mubaraks styre.

Ingen lyckad avslutning

Än är inte alla rösterna räknade. Båda kandidaterna har utropat sig till segrare även om de siffror som framkommit hittills talar för Mohammed Mursi. Det är i så fall ingen särskilt lyckad avslutning på den arabiska våren. I första valomgången ställde både liberala och sekulära, även socialdemokratiska kandidater upp. Alternativen fanns, men det egyptiska folket valde bort dem. Den här gången.

Oavsett vem som vinner måste valet respekteras av omvärlden. Om vi tror på demokrati, måste spelreglerna även gälla när folk röstar ”fel”.

Ogiltigförklarades

Man talar ibland om att EU:s styrka som ”mjuk makt”. Vi utövar inte inflytande med kanonbåtar utan genom handel, bistånd, avtal och diplomati. Som förebild när det gäller mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Så kan vi också påverka det nya Egypten som växer fram.

Om den egyptiska militären tänker respektera valet är tveksamt. I varje fall inte om Mohammed Mursi vinner. I torsdags ogiltigförklarade Egyptens högsta författningsdomstol en tredjedel av parlamentets ledamöter. Det styrande militärrådet med fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi i spetsen upplöste sedan parlamentet och tog själva över den lagstiftande makten. Domstolar och militär är båda delar av den ”djupa stat” som är Egyptens verkliga makthavare. Det var i praktiken en militärkupp.

Firade på Tahrirtorget

Inget nytt parlamentsval kommer hållas innan en ny konstitution är på plats. Den gamla konstitutionen upphävdes när Mubarak störtades och det var meningen att den nya skulle tas fram demokratiskt. Nu får i stället militären veto kring texten.

Vilken makt den nye presidenten ges är oklart. Risken är stor att militären nu i stället försöker permanenta sitt inflytande även om man på pappret lämnar över. Mycket beror på hur omvärlden reagerar.

I går var det Mohammed Mursis anhängare från Muslimska brödraskapet som firade på Tahrirtorget. Det finns ingen större anledning att delta i glädjen. Men hellre en islamist än en militärkupp.

Följ ämnen i artikeln