Europa på väg in i bergvägg

Publicerad 2011-06-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

vem dödade eurodrömmen? En demonstrant i Aten grips av kravallpolis vid protesterna mot de åtstramningar som regeringen beslutat om. Greklandskrisen förvandlar drömmen om den gemensamma euroekonomin till en mardröm.

TORSDAG 30 JUNI 2011. Krisen i Grekland

”Vem dödade Europa?” frågade historikern Neil Ferguson i Newsweek. Han jämförde spelet runt den kraschande ­euron vid en Agatha Christie-deckare. ”Mordet på EU-expressen”. Det finns alldeles för många misstänkta. Så, vem ­gjorde det? Det är en bra fråga.

När det grekiska parlamentet i går röstade ja till ytterligare åtstramningar är det bara ett steg på vägen till en oundviklig nedskrivning av skulderna.

Inte ens EU-ledarna verkar tro på sin egen plan.

Hur ska Grekland kunna få in pengar på att sälja statliga fastigheter, när det varken finns lantmäteri eller fungerande fastighetsregister? Till exempel.

Så vem välte euron?

Grekland kan inte välta systemet

Var det en förtidspensionerande fetaostätande grekiskhet? Den bilden stämmer inte riktigt. Det handlar inte om att folk är lata. Men vissa beräknar att så mycket som 30 procent av ekonomin står utanför skattesystemet. Trots att den ­förra konservativa regeringen fuskade med statsfinanserna är Grekland för ­litet för att ensamt välta hela systemet.

Var det de Europeiska bankerna? ­Irlands underskott exploderade efter att landet tvingades rädda sina banker och i Spanien är problemen lika mycket situationen i banksystemet som misskötta statsfinanser.

Underskotten var en konsekvens av krisen: mer än en orsak. 

Tyska banker har lånat ut 500 miljarder euro till Portugal, Irland, Grekland och Spanien. Skulle de skriva ner sina skulder kommer förlusterna i det statligt ägda tyska Landesbanken att bli enorma.

Europas banksystem är så sammanlänkat att problemen sprider sig från ett land till ett annat och på många håll under­finansierat.

Är det de Europeiska ledarnas fel? ­Finansmarknaderna kastar sig över ­Europa, inte USA eftersom de utgår från att USA alltid kommer att göra vad som krävs för att rädda sin gemensamma ­ekonomi. USA är en federal stat.

Vad eurozonen är vet ingen. Sättet som EU-ledarna har hanterat krisen har ­knappast ökat förtroendet.

Merkel vägrar ta på sig rollen

Är det alltså Angela Merkels fel? ”Jag tror på den tyska regeringens gränslösa dumhet” deklarerar den ledande ekonomen Stegan Homburg i Der Spiegel. Tyskland är det enda land som kan leda EU ur ­krisen.  Hittills har Merkel vägrat att ta på sig den rollen. 

Främlingsfientlighet, desperation och arbetslöshet sprider sig över kontinenten. Försök att binda samman länder i en valutaunion kan uppenbarligen leda till att de politiska motsättningarna ökar. ­Inte minskar.

”Nu står vi, i Europa, vid ett vägskäl” skrev Dagens Industri på ledarplats i går. ”På väg i full fart rakt in i en bergvägg” känns som en mer korrekt beskrivning.