Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Idrotten har inte tagit hot på allvar

Det går våldsamt till i svensk idrott, konstaterar Brottsförebyggande rådet i en ny rapport om trakasserier, hot, våld och korruption inom idrotten. Nu lovar riksidrottsförbundet att ta i med hårdhandskarna mot tystnadskulturen.

– Kan man få en slags metoo-effekt, och kan man stötta människor som faktiskt blir utsatta så kan man åstadkomma mycket. I dag slutar alldeles för många efter att ha varit hotade, säger riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT.

Det är på tiden.

Rapporten visar att alla grupper drabbas, från de som kontrollerar biljetter till tränare och deras anhöriga. Ibland rör det sig om rasistiska hejarramsor, ibland direkta mordhot och farliga föremål som kastas in på planen. Människor misshandlas och hot mot domares barn är inte ovanligt. Samtidigt är det många som inte berättar om vad de utsätts för.

Ingen nyhet

Frågan är hur det kan ha fått gå så här långt?

Även om rapporten visar på fler problem är det ingen nyhet att fotbollsmatcher omges av våldsamheter eller att domare blir hotade. Riksidrottsförbundet lanserar nu en stödlinje tillsammans med Brottsofferjouren och antar nya riktlinjer som fokuserar på att skapa en trygg och stöttande miljö.

I själva verket är kanske metoo-effekten riksidrottsförbundets satsning i sig. Förbundet har tre miljoner medlemmar i 20 000 föreningar. Generationer av barn fostras i idrottens gemenskap – och tystnadskultur.

Om riksidrottsförbundet förmår att förändra hur hot och hat slätas över kan det ha en enorm effekt också i andra delar av samhället.

Men det återstår att se.