Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Regeringsmakten gäller liv och död

Ebolasmittan sprids just nu snabbt i några av världens fattigaste länder. Sverige kan och bör spela en aktiv roll i kampen mot sjukdomen.

I förrgår bekräftades det första fallet av ebola utanför Afrika. En amerikansk man insjuknade när han kommit hem efter en resa i Västafrika. Nu behandlas han på ett sjukhus i Texas i USA. Enligt amerikanska myndig­heter har han varit i kontakt med ungefär 80 personer och det är oklart hur många som kan ha smittats.

Hans Rosling, professor i internationell hälsa, jämför spridningen av ebola med en skogsbrand. Varje person som ­insjuknar smittar nästan två andra. Bara i Sierra Leone upptäcks fem nya fall i timmen.

I dag klockan 09.00 kommer Stefan Löfven att läsa upp sin regeringsförklaring i Sveriges riksdag.

Valet handlade om helt andra saker men en av de första frågor hans regering kommer att behöva ta tag i är just ebola.

Viruset har en dödlighet på ungefär 70 procent och enligt Världshälsoorganisationen har redan 3 091 personer i Väst­afrika avlidit. Enligt vissa prognoser kan över en miljon komma att smittas.

Behovet större än insatserna

Enligt Hans Rosling krävs en internationell kraftsamlig om viruset ska kunna stoppas. En okontrollerad spridning skulle få fullkomligt förödande konsekvenser.

Det internationella samfundet har ­påbörjat arbetet och Sverige, med våra ekonomiska resurser och vårt vetenskapliga kunnande, är en mycket viktig spelare. Behoven är dock fortfarande större än insatserna.

Började i Guinea

Det som krävs nu är att den nya regeringen pekar med hela handen. Det ­behövs mer pengar, teknisk utrustning och professionell personal som kan åka ner till katastrofområdet.

– Vi borde kunna mobilisera personal här i vårt rika land med så mycket väl­utbildad personal och hjälpa till och ­göra en insats, säger Anna Mia Ekström, ­professor i infektionsepidemiologi till Ekot.

Den nuvarande epidemin av ebolavirus började i Guinea i Väst­afrika i december 2013. Sedan dess har den spridits till Liberia, Sierra Leone, Nigeria och Senegal. Det är några av världens ­fattigaste länder och de saknar möjlighet att stoppa smittspridningen på egen hand.

Politik är på allvar

Ibland framställs politiken ­bara som ett spel av oss i medierna, särskilt har det varit så ­under de senaste veckorna.

Men politik är på allvar.

De beslut som fattas av Stefan Löfvens regering kan få betydelse för människor över hela världen, och vara skillnaden mellan liv och död.

Ebolaepidemin är ett bra exempel på att Sverige kan och bör spela en aktiv roll i världen.

Och det är bråttom, varje dag smittas allt fler.

Stefan Löfven bör i regeringsförklaringen slå fast att Sverige kommer att ­göra vad som krävs för att stoppa ebola.

Följ ämnen i artikeln