Jo, det finns pengar till tåg och sjukvård

Anders Borg.

Ett av de mer intressanta utspelen i den här valrörelsen fanns på Dagens Industris debattsida i veckan. Det kom från en IT-entreprenör som föreslog att staten borde bygga ut gratis 4g i hela Sverige.

Ett spännande förslag med potential att stärka Sveriges välstånd under många år framöver.

Tyvärr blev det ingen politisk diskussion om idén. Antagligen för att det i dagens politiska klimat uppfattades som helt orealistiskt. En ambitiös reform som skulle stärka tillväxten? Är du galen - pengarna är ju SLUT!

Det stora som har hänt i svensk politik de senaste åtta åren är att Anders Borg har lyckats lura i väljarna att Sverige inte har ”råd” att göra smarta investeringar.

Detta samtidigt som svensk ekonomi har växt och de rikaste har fått stora skattesänkningar.

Detta samtidigt som miljardgåvor delats ut till banksektorn och riskkapitalister tagit skattepengar ur välfärden och slussat till brittiska kanalöar.

Sverige behöver satsningar på infrastruktur, klimatomställning, bostadsbyggande, utbildningsreformer och bättre trygghetssystem. Det är knappt ens ideologi. Det är sunt förnuft.

Enligt Konjunkturinstitutet, KI, regeringens egen expertmyndighet, behövs förstärkningar av statsbudgeten på omkring 100 miljarder kronor under kommande år bara för att klara dagens nivå på välfärden. Annars måste antingen personaltätheten minska, trygghetssystemen urholkas ännu mer eller ambitionsnivån sänkas.

Att det är sant begriper varenda människa som har en släkting på ett äldreboende eller kompis som fött barn på en överfull förlossningsavdelning.

Men Anders Borg är så rädd för diskussionen att han avfärdar sin egen myndighet med att den skulle vara politiserad. Och Socialdemokraterna är så rädda för Anders Borg att de inte vågar utmana hans verklighetsbeskrivning.

Det är synd att ingen orkar ta det KI säger på allvar utan använder deras siffror som slagträ. För i själva verket säger inte KI alls att Sverige ”måste” höja skatten. Vad de säger är att Sverige inte samtidigt kan behålla dagens nivå i välfärden, det låga skatteuttaget och samtidigt hålla fast vid överskottsmålet i statens finanser.

Vad Anders Borg är rädd för är att någon ska berätta för världen vad hans plan är. Nämligen att - tvärtemot vad svenska folket vill - fortsätta att skära i välfärden.

Problemet i dag är inte alls att pengarna är slut. Problemet är att ingen vill berätta var de finns.

Genom att slopa överskottsmålet försvinner en stor del av problemet med hur välfärden ska finansieras. Det är ändå dags. Överskottsmålet sattes upp för att tvinga fram ett sparande till den tid när antalet äldre skulle öka. Den tiden är här nu. Det är dags att använda pengarna till det de var tänkta för.

Resten går utmärkt att skaka fram exempelvis genom ökat skatteuttag på banksektorn, höginkomsttagare eller bostäder.

Och för att återkomma till debattartikeln i Dagens Industri: när det gäller investeringar i infrastruktur, utbildning och bostadsbyggande är det inget annat än ekonomisk idioti att skjuta dem på framtiden. Att finansiera sådana satsningar är heller inga problem - statsskulden är rekordlåg och Sverige kan i dag låna pengar i stort sett gratis. Den ökade tillväxten som smarta, långsiktiga satsningar ger skulle leda till att Sverige på sikt fick tillbaka pengarna med råge.

Anders Borg har förstört något de här åtta åren. Insikten om att trygghet inte är samma sak som passivitet. Förståelsen för att starka statsfinanser alltid är ett medel och aldrig ett mål i sig.

Och att verkligt ansvar inte är att sitta på händerna, utan våga tro på Sverige och bygga för framtiden.

Följ ämnen i artikeln