Fyra saker Borg inte vill prata om

Kräftskivorna på Harpsund är legendariska. Carl Bildt brukar ta suddiga bilder på glada Allians­ministrar och kabla ut via Expressen. Under tidigare S-regeringar sägs det ha skett skandalösa saker i både bastun och vassen.

I valrörelser är budgetkonferensen en naturlig höjdpunkt för en sittande regering. Finansministern får oemotsagd lägga ut texten om reformutrymme och tillväxtprognoser.

Pengarna har använts fel

I dag är det dags för Anders Borgs sista stora show. Han är en av få riktigt tunga tillgångar för Alliansen och nu gäller det att maxa.

Strategin är enkel: sätt finansministern i centrum. Därav veckans presskonferens om oro i omvärlden och undergångsmuller från Reinfeldt om att ”pengarna är slut”.

Men när finansministern nu lägger pannan i djupa veck och säger att det enda som står ­mellan Sverige och avgrunden är han själv är det viktigt att komma ihåg en sak:

Det är inte sant.

Den svenska statsskulden är rekordlåg. Regeringens skattesänkningar har betalats av ­sjuka och arbetslösa. Pengarna är ­inte ”slut”, de har bara använts till fel saker.

Undviker konsekvenserna

Det tycker väljarna också. De är hjärtligt trötta på skattesänkningar, de vill ha satsningar på skolan och i sjukvården i stället.

Just därför kommer Anders Borg i det längsta försöka ­undvika att prata om effekterna av sin egen politik.

Och just därför är det viktigt att påminna om vad valet ­faktiskt handlar om.

Skolan

Anders Borg har sänkt ­skatterna med 140 miljarder. Samtidigt går den svenska ­skolan på knäna. Lärarna är ­underbetalda och många

barn får inte den hjälp de ­behöver. Det hade inte behövt vara så.

Tryggheten

I veckan rapporterade ­tidningen Dagens Arena att ­

86 000 människor har utförsäkrats sedan Reinfeldts nya regler i sjukförsäkringen infördes. ­Inte för att de har blivit ­friska. Utan för att deras sjukdagar har tagit slut. Det är oanständigt.

Arbetslösheten

Fler människor är arbetslösa i dag än när Reinfeldt tillträdde. Särskilt oroande är det att ­långtidsarbetslösheten ökat kraftigt.

Välfärden

Sverige är ett rikt land. Vi har faktiskt råd att se till att utsatta barn får hjälp, att förlossningsvården fungerar och att äldre får den hjälp och det stöd de ­behöver.

Tänk på det i dag när Anders Borg försöker vinna valet på att skrämmas.

Följ ämnen i artikeln