Rädda Israel från dess regering
De israeliska reaktionerna på Aftonbladets kulturartikel angående illegal organhandel slår rekord i överdrifter. Utrikesministern Avigdor Lieberman har krävt att den svenska regeringen agerar mot Aftonbladet. I går instämde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Utrikesminister Carl Bildt bloggar på i sitt försvar för svensk yttrande- och pressfrihet. Med tanke på att det enda officiella som har sänts ut med UD-stämplat brevpapper är uttalandet av ambassadören i Tel Aviv är det nog dags för Bildt att lämna bloggosfären och ägna sig åt mer traditionell utrikespolitisk kommunikation.
De hårda tongångarna från israeliskt håll gagnar inte staten Israel. Det konstaterade den erfarna ambassadören Sven Hirdman i ett radiosamtal i Studio 1.
Liknande synpunkter hörs från judiskt håll i Sverige. Lena Posner, ordförande för judiska församlingen i Stockholm ifrågasätter i israelisk media det vettiga i Liebermans påståenden om att Sverige skulle vara ett antisemitiskt präglat land.
”Med all respekt men han och andra har fullständigt fel”, säger Posner. Hon pekar på att debatten ofta är kritisk mot Israel men att det inte är något unikt för Sverige och så tillägger hon: ”Att hela tiden föra Förintelsen på tal hjälper oss inte”.
Också en liberal tidning som israeliska Haaretz är frågande inför Liebermans och den israeliska regeringens utfall mot Sverige.
”Den diplomatiska skandal som utrikesminister Avigdor Lieberman orsakat på grund av en artikel i Aftonbladet är fel för en regering som respekterar pressfriheten ansvarar inte för vad tidningar publicerar”, skriver Haaretz och anklagar Lieberman för att tänka i ”sovjettermer”.
Hur ska man då förstå den israeliska regeringens agerande? Det handlar om realpolitik.
Staten Israels krig i Gaza i vintras är hårt ifrågasatt från FN och människorättsorganisationer liksom dess ockupationspolitik på Västbanken. Obama-administrationen i USA har tydligt markerat sitt ogillande och kräver totalt stopp för alla nya bosättningar.
Israeliska regeringen hör till den mest högerextrema i landets historia och utrikesminister Lieberman har fått ett svalt mottagande i både USA och EU. Israel håller på att måla in sig i ett hörn och står alltmer isolerat inför världssamfundets växande kritik.
I detta läge behöver Lieberman och Netanyahu en yttre fiende att skylla på för att samla opinionen inrikes. I den liebermanska världsbilden gäller: antingen är ni med oss eller mot oss. Och Aftonbladets kulturartikel blev en chans för den israeliska regeringen att kunna visa på handlingskraft gentemot den påstådda antisemitismen.
Samtidigt under förra veckan deltog vice premiärminister Ya’alon vid ett möte med ultrahöger-aktivister. Ya’alon som tidigare var chef för den israeliska armén deklarerade att den israeliska fredsrörelsen (Peace Now) var ”ett virus som plågade det israeliska samhället”. Också medierna var enligt denne regeringsföreträdare ett opålitligt virus. Angående Obamas kritik mot bosättningarna basunerade Ya’alon ut: Jag är inte rädd för amerikanerna! Och så förordade han ytterligare bosättningar.
Så talar en vice premiärminister i den israeliska regeringen. Så är stämningarna i dagens Israel. Det är i denna kontext vi ska läsa anklagelserna mot Aftonbladet och Sverige.
Också de mest fanatiska Israelvännerna som Gunnar Hökmark borde vara bekymrade.