Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Säg nej till Nato

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det nordiska försvarssamarbetet borde stå i fokus under morgondagens utrikespolitiska debatt

NORDISKT FÖRSVAR? Svenska Jas kan bevaka Island om Thorvald Stoltenbergs förslag om ett nordiskt försvarssamarbete blir verklighet.

17 FEBRUARI 2009. Militärt samarbete i Norden kan leda till bindande försvarsgarantier liknande dem som finns inom Nato. Det är den

logiska följden om länderna specialiserar sig på var sin del av den militära förmågan.

Så skriver Thorvald Stoltenberg i sin rapport till de nordiska utrikesministrarna förra veckan. Stora delar av texten handlar om civilt samarbete, men det är förslagen om militären som är de mest kontroversiella.

Gemensamma vapensystem

Sverige ska övervaka luft och hav tillsammans med Natoländerna Danmark och Norge. Det är redan på gång, efter förslag från försvarsmaktscheferna. Stoltenberg anser också att Norden behöver gemensamma kustjägare och stridsbåtar. Länderna bör köpa in fler vapensystem tillsammans och dela på transportflyg.

På lite längre sikt kan länderna specialisera sig på vissa delar av försvaret. Det blir billigare, men riskfyllt om inte staterna lovar ställa upp för varandra vid en kris.

Radikal förändring

Nordiskt samarbete låter oskyldigt. Thorvald Stoltenbergs förslag skulle ändå innebära en radikal förändring av svensk säkerhetspolitik.

Sverige skulle ta på sig en militär roll i Arktis, ett område där konflikterna om råvaror och transportvägar hårdnar. Nordiska jaktplan ska till exempel enligt rapporten dela på patrulleringen av Islands luftrum, när USA lämnar flygbasen Keflavik.

Handlingsfriheten vid en konflikt i ett baltiskt land minskar. Nato har lovat att försvara Estland, Lettland och Litauen mot angrepp. I dag kan Sverige välja formerna för hur vi skulle stödja balterna om det värsta inträffar.

En nordisk försvarsunion skulle skapa ett nytt läge, där vi i praktiken blir en del av Natos försvarsgarantier för Baltikum. Det skulle innebära betydande risker. Sverige har inte beredskap för en stor konflikt med Ryssland och det är osäkert om det finns ett folkligt stöd för att sända svenskar i strid på andra sidan Östersjön. Stoltenbergs förslag ställer helt andra krav på Sveriges militära styrkor än i dag.

Konsekvensen kan också bli att USA minskar sitt engagemang för de baltiska länderna. Soldaterna behövs i Afghanistan och Irak, och Norden har ju lovat att sköta Östersjön.

Försiktigt positiva

Det nordiska försvarssamarbetet borde stå i fokus under morgondagens utrikespolitiska debatt. Socialdemokraterna har genom Urban

Ahlin varit försiktigt positiva, även om det finns en reservation för effekterna på alliansfriheten.

I morgon måste Socialdemokraterna vara tydligare och säga nej till de militära förslagen i Thorvald Stoltenbergs rapport. Alliansfriheten gör det möjligt att vara solidarisk med andra på det sätt vi själva väljer. Med Stoltenbergs förslag blir Sverige en del av Nato.

ME

Följ ämnen i artikeln