Tomma ord när SD jagar kvinnor

DUBBLA BUDSKAP Det är betydligt fler män än kvinnor som röstar på SD. Jimmie Åkesson har lagt in en charmoffensiv för att ändra på det – trots att partiet röstat emot flera förslag i riksdagen som gynnar just kvinnor och jämställdhet.

15 MARS 2014. SD:s valmöte.

I dag inleder Sverigedemokraterna sin valkonferens för att mejsla fram en valplattform inför höstens val. De har identifierat ett problem: Landets kvinnor gillar inte Sverigedemokraterna och det bekymrar SD. I senaste valet var över 70 procent av dem som lade sin röst på partiet män. Det här vill Jimmie Åkesson ändra på och lägger därför in en charmoffensiv mot kvinnorna. Framför allt är man ute efter kvinnor i LO-yrken.

Gjort motstånd

Men partiet har en rejäl uppförsbacke.

Sverigedemokraterna har röstat emot att arbetsskadeförsäkringen ska göras mer jämställd, röstat emot lagstiftning om obligatoriskt stöd för kvinnojourer, röstat emot kommission för jämlik hälsa. Vidare har de röstat emot rätten till heltid och att arbetslivsforskningen ska få ökade resurser.

Talar sitt tydliga språk

Det här visar en granskning som Tankesmedjan Tiden har gjort. I rapporten ”Stödpartiet – En analys av hur Sverigedemokraterna röstat i riksdagen” kan man läsa hur SD har agerat under riksdagsåret 2012/2013.

Facit talar sitt tydliga språk.

Minns nu hur Jimmie Åkesson i Almedalen i fjol sa att SD skulle verka för att fler kvinnor skulle få rätt till heltid? Strax innan hade hans parti röstat emot ett sådant förslag i riksdagen.

– Sverigedemokraterna har en politik som i stor utsträckning missgynnar LO-grupperna. Vad gäller arbetsrätten och fackets ställning placerar Sverigedemokraterna sig tydligt till höger, sa Jesper Bengtsson, chef för Tankesmedjan Tiden i en intervju i Kommunalarbetaren.

Vad gäller frågor som berör kvinnors hälsa har Sverigedemokraterna en närmast kvinnofientlig inställning. Ta aborträtten till exempel. Här vill SD inte att man fritt ska få göra abort efter vecka tolv. Sedan 1975 har svenska kvinnor haft rätten att själva besluta om abort till och med den artonde graviditetsveckan.

Tonårsaborterna minskar

Hela 79 procent av aborterna som utförs i Sverige äger rum innan vecka nio. Majoriteten av aborterna, alltså 93 procent, sker innan tolfte veckan.  Samtidigt så fortsätter tonårsaborterna att minska.

Tomma ord om jämställdhet och högt tonläge mot problem som inte finns är knappast vad Sveriges kvinnor behöver.

Följ ämnen i artikeln