Småpartierna avgör hur Norge ska styras
För den norska vänstern har det inte varit svårt att hitta skäl till varför den högerregering som styrt landet sedan 2013 måste bort. Sysselsättningsgraden sjunker och klyftorna ökar. Bidrag och socialförsäkringar har underminerats, social dumpning präglar en allt större del av norsk arbetsmarknad och låginkomsttagare har inte fått någon reallöneökning på snart tio år. Rasister är ministrar.
Alla styrande partier backar
Men någon ny rödgrön regering som under Jens Stoltenbergs tid som statsminister blir det inte. I skrivande stund pekar allt på att högerblocket blir störst. Men något styrkebesked för regeringspartierna är inte valresultatet.
Statsminister Erna Solbergs Høyre backar. Främlingsfientliga Fremskrittspartiet backar. Och regeringens båda stödhjul - högerliberala Venstre och kristdemokratiska Kristelig folkeparti - backar.
Problemet är att missnöjet inte fångats upp tillräckligt bra av oppositionen. Eller, ja, det är Arbeiderpartiet som misslyckats.
Senterpartiet har burits fram till ett succéresultat av landsbygdsväljare som är emot högerregeringens försvarsnedläggningar och aviserade kommun- och regionreformer. Sosialistisk venstre ha effektivt exploaterat missnöjet med de ökande klyftorna, vänt åter från det döda och gör nu sitt bästa val på ett decennium.
Dessutom går både radikala vänsterpartiet Rødt och Miljøpartiet framåt, men hamnar under spärrgränsen. Närmare 6 procent av väljarnas röster blir därmed obrukbara. De två mandat Rødt och Miljöpartiet tillsammans plockar genom starka resultat i enskilda valkretsar räcker inte för regeringsskifte.
Sorgebarnet är Arbeiderpartiet. Från ett opinionsstöd på upp emot 43 procent för två år sedan har de norska socialdemokraterna sakta pyst ihop till cirka 27 procent.
Orsaken står att finna i partiets mittenorientering under den senaste tiden. Partiledaren Jonas Gahr Støre har uteslutit ett samarbete med Rødt och Miljøpartiet, men har öppnat för både Kristelig Folkeparti och Venstre. Det resulterade i att partiet tappade vänsterväljare utan att väljare från höger kompenserade tappet. Någon tydlig konfrontation med högern i ekonomiska frågor har man inte fått till, och man har misslyckats med att förklara varför man vill höja skatterna. Dessutom har det under den senaste tiden avslöjats att Støre har placerat pengar i en hedgefond som investerat i atomvapen.
Bilda regeringen ingen smal sak
Så vad händer nu? Kristelig folkepartis ledare Knut Arild Hareide sa vid sitt partis valvaka att man inte längre tänker stötta en regering där Fremskrittspartiet har ministerposter. Det kortsluter i princip alla majoritetskoalitioner för statsminister Erna Solberg.
Väntar Jonas Gahr Støre i vassen? Han leder ju ändå ett parti som trots att det är skadeskjutet är landets största.
Det norska valdramat är långt ifrån över.