Moderaters förakt för sjuka och arbetslösa är sig likt
Dagens sjuka har det för bra, verkar allianspartierna tycka. Om Moderaterna får bestämma ska sjukpenningen sänkas med 30 000 kronor per år. Liberalerna, Centern och KD nöjer sig med en sänkning på mellan 20 000-18 000 kronor. Det visar en granskning som nyhetssajten Dagens Arena har gjort av partiernas stora besparingsplaner på sjukförsäkringen.
Mycket har förändrats i Moderaterna jämfört med när de leddes av Fredrik Reinfeldt. Men en sak är alltjämt sig likt: jakten på sjuka och arbetslösa.
Ulf Kristersson har aviserat att det blir hårdare tag mot samhällets svaga om han blir statsminister efter den nionde september. I SVT:s partiledarutfrågning i går påpekade han återigen att försörjningsstödet har blivit en permanent försörjning för människor som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det måste det bli ett stopp för, menar statsministerkandidaten.
Vad han inte talar högt om är att Moderaterna starkt bidrog till den effekten när den nytillträdda Alliansregeringen 2007 införde stora förändringar av a-kassan.
Drabbat unga och invandrare värst
Bland annat höjdes medlemsavgiften och den 40-procentiga skattereduktionen på avgiften avskaffades. Dessutom blev det svårare att kvala in till a-kassan, vilket framför allt har drabbat ungdomar och utlandsfödda med osäkra anställningar.
Alliansens förändringar fick en halv miljon svenskar att lämna a-kassan, det är en medlemsflykt som saknar motstycke i historien. Utan någon a-kassa återstår bara försörjningsstöd vid arbetslöshet.
Nu vill Moderaterna göra det ännu svårare att beviljas försörjningsstöd.
Enligt något slags filosofi om att hungriga vargar jagar bäst vill Moderaterna också reformera sjukförsäkringen. Detta trots att den rödgröna regeringen inte har gjort några större förändringar i reglerna sedan Alliansregeringen stramade åt dem 2007 och 2008. Och trots att samhällets kostnader för sjukpenningen i dag är lika låga som på 1950-talet.
Det ska ändå bli svårare att vara sjuk.
Sänkta ersättningar vidgar klyftor
Förutom att sänka sjukpenningen vill allianspartierna också slopa den höjning av inkomsttaket i sjukförsäkringen som den S-ledda regeringen införde den första juli i år. Dessutom ska de återinföra stupstocken – en bortre tidsgräns – i sjukförsäkringen.
Vi vet hur det blev sist med den här politiken. Svårt cancersjuka tvingades till Arbetsförmedlingen och arbetslösa riskerade att hamna i ett ekonomiskt helvete.
Förra året skrev OECD en rapport om Sverige och konstaterade att inkomstklyftorna inte har ökat så snabbt sedan 1990-talet i något jämförbart land. En av de viktigaste orsakerna är just att ersättningarna till sjuka och arbetslösa har försämrats.
Försäkringssystemen vid sjukdom och arbetslöshet ska finnas för att skapa en grundsäkerhet i fall att det värsta skulle hända.
På sina valaffischer lovar Ulf Kristersson att "ta tag i Sverige". I praktiken verkar det betyda att det enda sjuka och arbetslösa ska vänta sig av samhället är en uppmaning att ta sig i kragen och en hänvisning till närmaste socialkontor.