Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Valet handlar om vänster & höger

S och M har många gemensamma svar. Men på frågor som om vi ska öka jämlikheten för att få minskade klyftor skiljer sig fortfarande svaren mellan vänster och höger.

Det råder högkonjunktur för politiska räkneövningar i Sverige. Risken finns att det kommande extravalet inte för­ändrar det politiska läget och, som kloka statsministerkandidater brukar säga, landet måste ju regeras.

Det betyder inte att politiska motsättningar upphör att exi­stera, eller att det inte skulle vara­ någon skillnad mellan partierna. De senaste åtta årens ökade ­klyftor borde vara bevis nog.

Därför är det svårt att förstå varför Göran Persson i helgen så entusiastiskt pekade ut ­Moderaterna som en blivande partner för Socialdemokraterna.

Framstår som resonabel

I turbulensen efter Sverige­demokraternas budgetkupp är det sant att Moderaterna uppträtt mest sansat. Jämfört med Annie Lööfs och Jan Björklunds hallstarriga utfall har Anna Kinberg Batra framstått som resonabel.

Det är också sant att Mode­rater och Socialdemokrater ibland haft samma lätt betonganstrukna syn på många samhällsproblem, och att den ­moderata retoriken nu hellre betonar banden till folkhemmet än systemskiften.

Men – och det är grunden – i synen på vad som bygger ett gott samhälle skiljer sig fort­farande vänster och höger i politiken.

Statskassan plundrad

De senaste åtta åren har ­skattesänkningar plundrat statskassan på mer än 100 miljarder årligen. Skattesystemet har gjorts om så att det straffar sjuka, arbetslösa och pensio­närer. Trygghetssystemen har urholkats så att allt fler tvingas att söka socialbidrag.

Och allt är resultatet av en medveten – moderat – politik som väljarna avvisade i valet för tre månader sedan.

På Harpsund i går flankerade Stefan Löfven och Magdalena Andersson Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin och Åsa Romson. Tillsammans beskrev de ännu en gång de konkreta ­resultaten av riksdagens budget­beslut.

Persson borde veta

De gröna beskrivs nu som ­hindret för att lösa det rege­ringsproblem Sverigedemokraterna skapat. Det är ett perspektiv som borde lämna en fadd ­eftersmak sedan Sverigedemokraterna pekat ut just Miljö­partiet som huvudmotståndare.

Den grundläggande frågan i svensk politik är trots allt inte Bromma flygfält, eller ens mångmiljardsatsningen på motorvägsbyggen i Stockholm. Frågan är om klyftorna ska få fortsätta att växa eller om vi tillsammans kan öka jämlikheten?

På den frågan brukar moderater och socialdemokrater ha olika svar. Därför är det Moderaternas grepp om borgerlig­heten som är det stora hindret för det samarbete Stefan Löfven i går ännu en gång efterlyste.

Det borde Göran Persson av alla människor veta.