EU:s mål borde vara maktskifte i Belarus
Vi måste sluta vara så lättlurade av Ryssland och dess lydstater
Publicerad 2021-05-24
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kapningen av Ryanairs flygplan över Belarus ser ut att ha haft som syfte att gripa den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj.
Det lyckades och enligt uppgifter från Ryanair lämnades både Roman Protasevitj, hans flickvän och sannolikt två KGB-agenter kvar i Minsk när planet slutligen fick åka vidare mot sin destination, Vilnius.
Det vi såg var en kidnappning värdig maffian. Så här agerar inte en stat.
I Litauen har åklagare inlett en brottsutredning om flygplanskapning och brott mot internationell rätt. Planet flög mellan två EU-länder och passerade bara över Belarus territorium
Att Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko skickade upp ett tungt beväpnat stridsflygplan av typen MIG-29 mot ett civilt passagerarflygplan saknar såvitt jag vet motstycke.
Sannolikt skedde insatsen med Moskvas goda minne, Lukasjenko skulle knappast våga på egen hand.
Kidnappningen av Roman Protasevitj visar än en gång hur västvärlden är steget efter. Ingen verkar ha ens tänkt tanken att Belarus skulle kapa ett trafikflygplan som passerade dess territorium för att gripa en oppositionell journalist.
Men snart borde vi ha lärt oss. Ryssland och dess lydstater följer sina egna regler. De hånskrattar åt folkrätt och internationell lag eftersom det aldrig får några konsekvenser när de struntar i den.
Och bortom alla hårda ord har inte EU särskilt mycket att sätta emot. Eftersom det kostar, ekonomiskt och politiskt. När EU-ledarna träffas ikväll så finns en rad alternativ på bordet men frågan är om de vågar.
För det första är inte Belarus luftrum säkert, europeiskt flyg borde helt sluta flyga över området. Likaså bör Europas flygplatser stängas för flyg från Belarus.
Men sedan måste en verkligt kännbar sanktionsregim komma på plats. Både mer symboliskt mot Belarus statsledning och dess tentakler ut i samhället, men även mot den statligt kontrollerade ekonomin i stort.
De nuvarande åtgärderna räcker helt uppenbart inte.
På längre sikt behöver Europa tänka om sin politik i relation med Ryssland, och även Belarus. Vladimir Putin har framgångsrikt spelat ut EU-länder mot varandra och EU har återkommande visat sig vara en utrikespolitisk dvärg när det verkligen gäller.
Det uttalade målet för Europa borde vara ett maktskifte i Minsk. Aleksandr Lukasjenko förlorade förra presidentvalet och är inte längre legitim president i landet. Han borde avgå.
Vad kan EU göra?
Inte mycket på kort sikt. Men unionen kan öka stödet till oppositionen och kringskära regimens rörelsefrihet ekonomiskt och politiskt. Man kan stödja exilgrupper och man bör även öka arbetet med att erbjuda korrekt information till befolkningen för att balansera de statliga mediernas propaganda.
På längre sikt kan allt sådant spela en viktig roll.
Och framför allt, vi måste sluta vara så lättlurade. På senare år har rysk underrättelsetjänst försökt giftmörda den avhoppade agenten Sergej Skripal i Salisbury. Man har sprängt ett ammunitionsförråd i Tjeckien så två människor dog. Och först försökt mörda och sedan gripa oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
Ryssland kommer att fortsätta agera så här.
Tro inget annat.