Stockholm bör lära av Sveriges Chicago
Nästan 100 mördade på fem år
Att besegra de kriminella gängen är Magdalena Anderssons överordnade uppdrag som statsminister. Hon har uppmanat alla ministrar att göra vad de kan på sina respektive områden, "vända på varenda sten" som hon uttrycker det.
Den brutala gängkriminaliteten är ett gift som sprider sig över landet. Skjutningar, sprängningar, grov kriminalitet och öppen knarkhandel skapar oro i hela samhället.
Malmö beskrevs länge som "Sveriges Chicago". Den nordamerikanska staden har präglats av svår kriminalitet med extremt många mord. Förra året slog Chicago ett sorgligt rekord med 774 mord, en ökning med 50 procent jämfört med året innan.
Lyckligtvis är det långt ifrån den svenska verkligheten, även om vi har svåra problem att ta itu med.
Och det har Malmö lyckats framgångsrikt med.
Mer syre för polisen
Sedan 2017 har staden minskat antalet skjutningar med mer än två tredjedelar, från 65 till 19 stycken i år. Av dem har två skjutningar varit dödliga.
När skjutvåldet gått ner finns mer tid att utreda andra brott.
– Man får mycket mer syre i systemet nu när vi inte behöver springa på de här händelsestyrda, grova brottsutredningarna hela tiden, säger Malmös chefsåklagare Ola Sjöstrand till P4 Malmöhus.
En viktig anledning till den positiva trenden är projektet "Sluta skjut". Det är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och engagerade Malmöbor i samhällets organisationer och föreningar. Syftet är att minska skjutningar och andra grova våldsbrott. Fokus ligger på att skapa dialog med de mest våldsamma aktörerna. Strategin bygger på en beprövad amerikansk modell, GVI (gruppvåldsintervention) och har visat sig fungera även i Malmö.
De senaste åren har gängkriminaliteten i stället ökat i Stockholm.
Lågintensivt krig
Dagens Nyheter har gjort en kartläggning som visar att det just nu pågår minst femton gängkonflikter i huvudstaden. Konflikterna beskrivs av journalisten Lasse Wierup som ett "lågintensivt krig" som de senaste fem åren har skördat 98 dödsoffer och dubbelt så många har skadats.
Järvaområdet med Rinkeby, Tensta och Husby är en av de mest drabbade stadsdelarna. Där bor knappt en invånare som inte känner någon som har blivit mördad på gatan.
Så kan det bara inte fortsätta.
Malmö – en förebild
Gängkriminaliteten kostar enormt, både i mänskligt lidande och i pengar och resurser inom polisen och vården. Stockholmspolisen har tillämpat en annan metod än "Sluta skjut" som heter "Trefas", men som bygger på i stort sett samma principer. Ännu har arbetet dock inte gett lika goda resultat som i Malmö.
För att stoppa nyrekryteringen och att gängen växer krävs förebyggande arbete och avhopparprogram. Men för att få ned mördandet så vet vi vad som funkar.
Stockholm borde bli mer som Malmö.
Tack för frågor och synpunkter! Jag har inte möjlighet att svara på allt, hoppas ni återkommer en annan gång. Ha en fortsatt fin dag och en mysig Lucia! /Jonna
Jag tror tyvärr det. Under alltför lång tid har debatten kring kriminaliteten handlat om hårdare straff, trots att vi vet att förebyggande arbete är det mest effektiva motmedlet. Jag hoppas att detta kommer att förändras. Sluta skjut baseras ju mycket på dialog och att bygga förtroende mellan människor, snarare än repression.
Skrämmande många i tråden som inte tror på förebyggande arbete mot brottslighet. Har den attityden blivit en politisk identitetsfaktor?
Maggan13 dec 2021Jag kan inte riktigt svara på varför eller om det görs större insatser för att så att säga minska efterfrågan på drogerna. Men de senaste dagarna har det diskuterats att antalet poliser i Stockholm inte ökar, trots satsningen på fler utbildningsplatser. Så i huvudstaden kan det kanske handla om resursbrist. Polisen måste fokusera på att släcka bränder snarare än att ta tag i det som skapar gnistan.
Jag funderar på varför lagstiftarna inte är intresserade av att ta tag i problemet med den uppenbarligen stora efterfrågan på droger. Varför inte hårdare tag mot partyknarkarna? Det verkar ju som att politikerna äntligen förstått att det måste jobbas på flera plan t.ex. med förebyggande insatser så att ungdomar inte lockas in i gängen lika lätt, vilket är bra. Det politikerna inte verkar vara intresserade av är förebyggande åtgärder för att få bukt med användandet av droger. Ingen efterfrågan ingen marknad, eller? Är politikerna rädda att tappa väljare i storstäderna?
Hoppaspåljusareframtid13 dec 2021
Chatta med Jonna Sima om bekämpningen av gängkriminaliteten klockan 09:00. Det går att skicka in din fråga redan nu!