Sakta tar partierna tillbaka makten i EU

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Middagen var det mest spännande på torsdagens toppmöte. När presskonferensen var slut satte sig de socialdemokratiska ledarna ner för slitgörat. Att bli överens om det kontroversiella tjänstedirektivet.

På ena sidan fanns Frankrike som vill kasta ut grundbulten i förslaget, principen att reglerna i företagens hemländer ska gälla i hela EU. På andra sidan fanns britterna som tycker att mycket i direktivet är bra.

När torsdagskvällen gick mot sitt slut hade mer än fyrtio ändringsförslag debatterats. Partiledarna var äntligen överens om en gemensam position. Kommissionens förslag är ”oacceptabelt”.

Fransmännen fick inte igenom allt de ville, men kunde glädja sig åt kravet att vård och omsorg ska strykas från direktivet. Britterna åkte hem utan att vara utstötta från partigemenskapen.

Värden Göran Persson kunde dessutom inkassera stöd i middagens andra fråga, EU:s Lissabonstrategi för tillväxt och utveckling. Regeringen har länge drivit att miljö och jämställdhet måste få större utrymme. Det satte tydliga avtryck i slutsatserna från mötet.

Besluten ledde inte till några braskande rubriker. Ändå är det något mycket intressant som sker. Sakta växer europeiska politiska partier fram som verkliga maktorgan.

Förre EU-kommissionären Frits Bolkestein retade upp folkrörelserna i Europa med sitt förslag till tjänstedirektiv. När facket förstod konsekvenserna började demonstrationerna utanför EU-kvarteren i Bryssel. Andra rörelser hakade på. Tjänstedirektivet blev en stor fråga i EU-valet, inte bara i Sverige.

Det var en revolt underifrån. Kommissionen försökte tona ned farhågorna och fick hjälp av EU-elitens husorgan, Financial Times. Den tyngsta Europatidningen lyfte ensidigt fram de påstådda ekonomiska fördelarna och gömde undan kritiken.

Tjänstedirektivet visar att facket och andra folkrörelser står för en annan och minst lika viktig offentlighet. När dessutom europeiska partier på allvar driver en fråga så gör det skillnad. Då märks det, med Poul Nyrup Rasmussens ord, att EU är ett politiskt slagfält och inte ett byråkratbygge.

Nu tvingas kommissionen arbeta om tjänstedirektivet, efter att EU-parlamentet och tunga medlemsländer krävt omfattande ändringar. Striden fortsätter. Sannolikt försöker kommissionen göra upp med parlamentet om några eftergifter för att rädda grunderna i direktivet.

Då testas Göran Perssons ambitioner. Kommer han att vara lika tuff som förra våren, då han dömde ut förslaget? Eller tonas partipolitiken ned i mötesrummen i Bryssel?

Det räcker inte med tre veckors kampanj inför ett EU-val för att väcka intresset, konstaterade en socialdemokratisk analysgrupp i går. Skillnaderna mellan höger och vänster i Europa måste bli tydligare i den politiska vardagen.

Tjänstedirektivet är ett av många exempel på att statsråden måste engagera sig mer i de dagliga förhandlingarna. Och att starka europeiska partier gör skillnad.

Det behövs mer politik i Europapolitiken.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln