Politikervecka = vuxendagis

Klockan 8.30 eldade Feministiskt Initiativ upp 100?000 kronor – förstöra pengar för att visa att kvinnor har mindre pengar. Obegripligt.

Klockan 17 gick startskottet för 60 meter högklackat på kullersten. En centerpartistisk riksdagskandidat anordnade tävlingen: ”Vi tycker att skor är en symbol för individens rätt att bestämma själv.” Lika obegripligt.

Fredrik Federley vann - mindre obegripligt.

Under politikerveckan i Almedalen är många ting konstiga. Man fäktas med bilder och symboler – syftet är att vinna dagens nyhetscykel, mindre att tala om de politiska utmaningarna. Dessutom pågår det vanliga spelet uppskruvat till max: Pressfolk som blir argare och argare, partier som gör allt för att stjäla uppmärksamhet från varandra.

De rödgröna presenterade i går sin betygsöverenskommelse, på det som alltså var ”Folkpartiets dag”. Knappast en slump. Ett utslag av det som den här veckan kallas ”smart”.

Almedalen utspelar sig nämligen alltid på två nivåer: På den ena handlar det om att få genomslag för sina förslag, på den andra om att uppfattas som att man är bra på det där med strategi och kommunikation. Att man ”vet vad man gör”. Att vi tyckare ska sitta och nicka om att dagens utspel, de var allt ”smarta”.

”Särintressenas vuxendagis” har Björn Elmbrant kallat Almedalen. Det ligger något i det. Vi rusar runt mellan alla dessa seminarier. Mycket är intressant. Men det är en politikervecka. Inte ett politiskt forum. Alla säljer sin agenda. Syftet är inte att mötas och tänka nytt. Sådant är upplägget, men det har också sina poänger. Utländska gäster häpnar över öppenheten, storleken och att alla politiska partier lyckas samsas på en och samma ö!

På Socialdemokraternas ekonomisk-politiska seminarium i går sågade Magnus Henrekson från Institutet för näringslivsforskning Alliansens idé om differentierade avgifter till a-kassan. Roger Mörtvik från TCO konstateradeatt tryggheten i framtiden nog ligger mer i jobbet du kan få, än jobbet du har. Utbildning är nyckeln. Inte lägre löner eller hets mot arbetslösa.

Bakom varje nyhetscykel pågår de politiska processer som verkligen håller på att förändra Sverige. Och man får den där känslan av hur oerhört viktigt höstens val är.

Följ ämnen i artikeln