Nu måste kvinnors löner höjas rejält
I morgon inleds en ny arbetsvecka på fackförbundet Kommunals kontor på Hagagatan i Stockholm. Kanske blir det lite arbetsro efter de senaste veckornas avslöjanden och skandaler.
Det kan behövas, för parallellt med den storstädning som Annelie Nordström utlovade i förra veckan har Kommunal förstås alla sina vanliga uppgifter. En av de svåraste och viktigaste avtalsrörelserna på mycket länge, till exempel.
Nytt löneavtal
Kommunals avtal går ut den sista april. Då måste ett nytt avtal om löner och anställningsvillkor för de allra flesta av förbundets 500 000 anställda skrivas, och på flera sätt kan det bli mer osäkert än på många år.
För det första finns det i år ingen samordning mellan LO-förbunden. Det gick helt enkelt inte att komma överens, och för Kommunal vars medlemmar ofta är lågavlönade kvinnor finns det inte därför inte någon gemensam prioritering av de lägsta lönerna att luta sig emot.
För det andra har Kommunal själva deklarerat att detta är avtalsrörelsen när kvinnolönerna måste upp - ordentligt. Därför har förbundet valt att prioritera en grupp, nämligen undersköterskorna.
Extra lönelyft
Det är förstås kontroversiellt, men innan jul lämnade förbundet i alla fall över krav på 400 kronor i extra löneökning för landets undersköterskor.
Det finns redan spekulationer om de senaste veckornas skandaler ökar risken för strejk. En pressad fackförbundsledning skulle behöva visa musklerna inför medlemmarna, särskilt som tusentals nu lämnat facket.
Att tala om konfliktrisken som en del av spelet efter skandalerna är dock att förminska kravet på jämställda löner. Vreden bland underbetalda kvinnor i vården och omsorgen är allvarligare än så, liksom Kommunals tro på det strategiska valet att låta en yrkesgrupp går före.
Nödvändigt steg framåt
Arbetet för rättvisare löner till kvinnor måste helt enkelt ta ett stort steg framåt i vår. I första hand för att välfärden ska kunna rekrytera människor som får vården och omsorgen att fungera. I andra hand därför att den strukturella lönediskrimineringen av kvinnor är en skam för Sverige som nation och kommunerna som arbetsgivare.
I tredje hand är en satsning på högre kvinnolöner en ödesfråga för ett fackförbund som Kommunal. Ett krav det kan vara värt att strejka för att få igenom.
Visst finns det risk för kommunalstrejk i vår, men så var det långt innan Aftonbladet kunde publicera nyheter om krogaffärer, lägenheter och spritnotor.