Bränderna lockar fram den värsta sortens politiker
Byar och hem evakueras när skogsbränderna fortsätter dra fram genom Sverige. Under onsdagen beräknades bränderna täcka över 20 000 hektar enbart i Gävleborg, Jämtland, Dalarna och Norrbotten. Det är ett betydligt större område än Västmanlandsbranden 2014.
Stora krafter har mobiliserats i släckningsarbetet. EU-brandflygen har vattenbombat sedan ett dygn tillbaka. Frivilliga har samlats runt om i Sverige för att bistå räddningsarbetarna. De flesta fokuserar på att leta fram alla tillgängliga resurser – släcka och stötta.
Samtidigt är det valår. För många partier sviktar opinionssiffrorna och vissa företrädare verkar inte dra sig för att utnyttja skogsbränderna och de drabbades frustration för att synas. Bränderna testar nu politikernas förmåga att hålla fokus i kris.
Godtyckligt miniräknarutspel
Statsministern och oppositionsledaren har agerat noggrant. De har haft kontakt med varandra och båda har bestämt sig för att besöka brandområden för att dra lärdomar, Stefan Löfven under onsdagen och Ulf Kristersson till helgen.
Men det finns också de som verkligen inte klarat testet. Värst har det gått för Beatrice Ask, Moderaternas talesperson i beredskapsfrågor och före detta justitieminister. Hon gick tidigt ut och kritiserade regeringens elcykelpremier eftersom pengarna i stället hade kunnat gå till brandflyg. Ett godtyckligt miniräknarutspel som dessutom är märkligt historielöst då Ask tidigare ingick i en regering som monterat ner både försvar och vattenbombningsförmåga. Efter hennes uttalande kryllar nu sociala medier av liknande tjafsiga inlägg, både från höger och vänster, där i stort sett varenda budgetpost omräknas till antal brandflyg.
Det börjar bli uppenbart att Moderaterna använder sig av en kommunikationsstrategi där vissa företrädare får fritt fram att agera tanklöst samtidigt som Kristersson då kan ta en mer ansvarstagande roll.
Efter släckningsarbetet måste frågorna besvaras
Att politisera skogsbränderna är inte fel i sig, men det kan inte göras grundlöst. Sverige har drabbats av två rekordsvåra brandsomrar på kort tid och att beredskapen behöver förbättras är nog samtliga partier överens om. När släckningsarbetet är klart måste en rad viktiga frågor besvaras.
Kan Sverige räkna med tillräckligt snabb tillgång till brandflyg via EU eller behöver vi inleda andra samarbeten? Hur får vi fler att vilja utbilda sig till deltidsbrandmän? Behöver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) större befogenheter?
Forskarna varnar om att klimatförändringarna kommer leda till fler torkor och värmeböljor. Det här lär bli århundradet då Sverige kommer behöva avsätta rejäla resurser för att bekämpa extremväder.